Fotod ja video: Pikakari rand sai sinilipu, Stroomi peab veel ootama

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sinilipu programmi Eesti koordinaator, Eesti Looduskaitse Seltsi juhatuse liige Juhan Telgmaa andis täna Tallinna linna esindajatele üle sinilipu, mis terve hooaja jooksul lehvib Paljassaare poolsaarel, Pikakari rannas.


«Avasime siin, Natura kaitseala lähedal, linna kõige puhtama veega rannikul supelranna 2007. aastal,» ütles linnapea Edgar Savisaar. «Tänaseks on endine räämas ja mahajäetud kant Paljassaare poolsaare külje all tundmatuseni muutunud. Vaatamata suhtelisele kaugusele koguneb supelhooajal siia tuhandeid külastajaid.»

«Sinilipp on tähtis rahvusvaheline tunnustus Pirita ja Pikakari randade keskkonnaseisundile ja rannas pakutavatele teenustele. Ökomärgise saamine nõudis küll palju pingutusi, kuid puhas keskkond ja rannas pakutavate teenuste kvaliteet on seda väärt,» lisas abilinnapea Arvo Sarapuu.

Sarapuu sõnul on väga tähendusrikas, et Tallinna lahe mõlemal kaldal, Tallinna mereväravate ees asuvad rahvusvaheliselt tunnustatud puhta veega, kvaliteetsete teenustega keskkonnasõbralikud supelrannad, kus meeldiv ajaveetmine käib koos keskkonnaharidusega. «Me kavatseme taotleda Euroopa Rohelise pealinna tiitlit. Olen kindel, et sinilipu saamine kahel supelrannal annab tõuke ka teiste randade arendamisele ja kindlustab Tallinna vastavust ka sellele auväärsele tiitlile,» kinnitas abilinnapea.

Teine Põhja-Tallinna supelrand – Stroomi rand – jääb aga esialgu siniliputa. «Tahtsime, et Stroomi rand saaks ka sinilipu, aga ma arvan, et me oleksime seal pidanud sagedamini proove võtma, siis oleksid kõik näitajad korras olnud. Aga Stroomi ranna veel pole praegu midagi häda ja ma arvan, et järgmisel aastal saame ka sinna sinilipu,» lausus Sarapuu.

Abilinnapea sõnul näitavad laboritulemused, et Stroomi ranna vee kvaliteet vastab normidele, sinilipu saamiseks sellest aga ei piisa, vaid vesi peab veel mitu korda puhtam olema.

Tallinncityle teadaolevalt jäi Stroomi rand sinilipust ilma merre suubuva Mustjõe oja tõttu. Läbi elamurajooni voolav oja viib merre täpselt nii palju saastet, et see ei halvenda küll oluliselt suplusvee kvaliteeti, kuid lööb vee näitajad alla täpselt nii palju, et need enam sinilipu normidele ei vasta.

Ka keskkonnaministeerium on kursis Mustjõest tingitud probleemidega ja veekogu seisundiga. «On oluline märkida, et saasteallikad asuvad peamiselt ainult jõe valgalal - saasteained kanduvad vette veekogu ümbritsevalt maa-alalt. Valgalalt tuleneva reostuse piiramiseks on esmajärgus oluline tagada, et juhuslikest reostusallikatest ei sattuks reostus jõkke ja seeläbi suplusranda. Selleks tuleks tähelepanu pöörata jõega piirnevatele kinnistutele ja valgalale laiemalt ning selgitada, kas keskkonnakaitse nõuetest peetakse kinni,» selgitas ministeeriumi veeosakonna juhataja Rene Reisner.

«Üheks oluliseks meetmeks siinkohal on kohaliku omavalitsuse poolt korraldatav ühisveevarustuse olukord, tuleb tagada, et tekkiv reovesi või heitvesi ei juhitaks jõkke vaid ühiskanalisatsiooni ja seeläbi puhastamiseks. Samuti tuleb kokku koguda ja ära puhastada piirkonnas tekkiv sademevesi ning mitte juhtida seda piirkonda läbivasse veekogusse, mis reostuse otse randa kannab. Samuti tuleb tagada, et peetaks kinni ka teistest kohaliku omavalitsuse territooriumil kehtivatest heakorda reguleerivatest õigusaktidest ning kehtivatest regulatsioonidest, et vältida jäätmete või saasteainete sattumist vette,» soovitas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles