Anneli Kannus: eestlane, terve ja õnnelik?

Anneli Kannus
, Tartu Tervishoiu Kõrgkooli rektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu tervishoiu kõrgkooli rektor Anneli Kannus.
Tartu tervishoiu kõrgkooli rektor Anneli Kannus. Foto: Margus Ansu

Ilmselt kõik mäletame aega, kus käis kõva sõda alkoholimüügile kellaajalise piirangu kehtestamisel. Möödas on mõni aasta ning pole kuulda, et piirang oleks tegelikkuses väga suureks probleemiks kujunenud. Nüüd oleme torisemas olematu majanduskasvu üle. Miskipärast arvame, et peame majanduskasvu saavutamiseks kaheksa tunni asemel pigem üheksa tundi töötama ehk tagant sundima töötegijat. Mõtleks enne korraks. Kui teeksime üheksa tundi tööd, siis oleksime veel rohkem väsinud, depressioonis või haiged, sportimiseks jõudu ei jääks ning lapsigi kasvataks telekas.


Meie kaasmaalased, kes Euroopa tööpõllul toimetavad, on ju pigem hinnatud töötegijad: usaldusväärsed ja efektiivsed. Kuidas siis nii – kas tõesti lähevad ära vaid parimad või ehk on seal mujal lihtsalt töö paremini korraldatud ning inimesed rohkem puhanud (loe: õnnelikud). Äkki on hoopis võti õnneliku inimese ja suurema tööviljakuse osas just vähem töötamises ehk esialgu sama töö tegemine ja sama töötasu saamine vähema ajaga.

Meist paljud liiguvad ringi ka väljaspool Eestit. Paljudes (isegi vist enamikus) Euroopa riikides on kauplused pühade ajal, pühapäeval ja hilisõhtutel suletud. Arvestades Eesti klimaatilist asukohta, on meil ilusat, sooja ilma suhteliselt vähe. Eesti inimeste tervist silmas pidades peab rohkem aga veetma väljas, soovitavalt aktiivseid kehalisi tegevusi tehes. Kogu Euroopa vananeb, haiguskulud võtavad suure tüki kõikide riikide eelarvest. Samal ajal kuuleme suurtes kauplusekettides reklaami, kuidas poed on kliendisõbralikult lahti kaks tundi kauem kui talvel. Usun, et oleme ainu­ke ELi riik, kus kauplused on iga päev vähemalt kella 21ni lahti, ning nii seitse päeva nädalas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles