Ansip võidust: see on ka hinnang mu tööle

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip europarlamendi valimisõhtul Reformierakonna valimispeol.
Andrus Ansip europarlamendi valimisõhtul Reformierakonna valimispeol. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Endine peaminister lubab intervjuus, et saab hakkama sellega, et kuulub europarlamendis ühte fraktsiooni Eesti suhtes väga kriitilisi seisukohti esitanud endise ajakirjaniku ja Keskerakonna liikme Yana Toomiga.

Mida valimised teile näitasid?

Valimised näitasid mulle, et kui rahva jaoks oli oluline julgeolekuküsimus, siis leidsid ekspertidena esinejad ja kampaania suunajad, et julgeoleku teema pole sugugi oluline ja europarlamendiga seotud. Ei olnud ühtegi kohtumist, kus inimesed ei oleks muret tundnud julgeoleku pärast. See on peamine küsimus ka minu jaoks. 2007. aasta pronksöö järel ütlesid Euroopa Parlament ja Euroopa Liidu valitsusjuhid, et euroliidu 500 miljonit inimest on koos eestlastega. Meie esindus europarlamendis oli ühtne. Seetõttu on väga oluline, et meie kuuel eurosaadikul oleks ühine arusaam, mis kindlustab meie julgeolekut ja mis nõrgestab seda.

Vastvalitud kuue Eesti saadiku seas on see ühtsus?

Lääneeurooplastel on intuitiivne reaktsioon distantseeruda, kui asjad pole selged. Ehk kui ühed arvavad, et referendumi legitiimsus pole oluline (viide Krimmi ebaseaduslikule referendumile ja Edgar Savisaarele – toim) ja teised leiavad, et annekteerimine on olnud õigusvastane, ja kui arvajad esindavad ühte ja sama riiki, on mugav öelda, et ilmselt on tõde kusagil vahepeal. Nendele teemadele oleks pidanud eurovalimiste debattides rohkem tähelepanu pöörama, ja inimestega kohtudes ma rääkisingi neil teemadel.

Oli teil oma edu suhtes kindlus?

Mul on väga hea meel, et kogusin neil valimistel kõige rohkem hääli. Olen ju äsja ametist lahkunud peaminister ja üldiselt selleks, et jälle rahva toetus pälvida, kulub ametist lahkuval peaministril tavaoludes paar aastat, et ajalise distantsi järel juhtimisele hinnang anda.

Teil ei võtnud paari kuudki.

Seda meeldivam nii tugev toetus on. Eriti vastupidiselt ekspertide hinnangutele.

Seda selgem ja põnevam on võrdlus teie, Reformierakonna ja Keskerakonna vahel. Ühel juhul on viisakas lahkumine ja valimisvõit, teisel puhul nadi valimistulemus erakonna juhile ja uue staari Yana Toomi esiletõus. Ja nüüd hakkate te istuma Toomiga ühes fraktsioonis!

Ei istuta seal üheskoos väga midagi. Kui Indrek Tarand saab Tatjana Ždanokaga (venemeelne Läti eurosaadik) hakkama, küllap saan mina ka Yana Toomiga hakkama. Mulle jäävad siiski omad veendumused ja vaated ning küllap jätkab ka Yana Toom oma liini, mida ta siiani ajanud on. Ma väga suurtesse üllatustesse ei usu.

Mida Edgar Savisaare põrumine kaasa toob?

Ma ei ületähtsustaks Edgar Savisaare kesist valimissaaki. Ja nii kesine see ju tegelikult ei olegi. Kui ta kohe alguses deklareeris väga selgelt, et ei kavatsegi europarlamenti minna, siis ega tal olnud ka väga põhjust loota, et häältesaak saab rikkalik olema.

Üksikkandidaat Indrek Tarand tegi taas suurepärase tulemuse ja jäi vaid 1647 häälega valimiste võitjale, teile alla. Millest see fenomen?

Öeldakse, et valimisreegleid ei tohi muuta liiga tihti. Valijad võtavad uued reeglid omaks kolmandatel-neljandatel valimistel. Ehk kolmed valimised tuleb ühtede reeglitega läbi teha, et valijad mõistaksid, kuidas süsteem töötab. Eelmiste valimiste suletud nimekirjad sattusid totaalse rünnaku ohvriks, neid peeti läbini ebademokraatlikuks ja halvaks. See kinnistus valijatesse ja eeldan, et ka järgmistel valimistel tuleb suletud nimekirjade järellainetus üle elada.

2018. aastal, mil Eestist saab Euroopa Liidu eestistujamaa, olete teie juba volinikuametis. Mis aga võiks olla Eesti teema ja hoiak sel aastal?

Juba minu peaministriks oleku ajal valmistusime selleks. See on väga pikk protsess. Ametnike ettevalmistamine, teemade selekteerimine. Aga elu dikteerib alati oma teemad. Eesistumise aja tugevust näitaksime eelkõige sellega, kuidas saame hakkama kriisidega. Kõik me soovime, et kriise poleks, aga paraku tuleb neid ikka ette. Meie eesistumine peab olema valmis erinevateks kriisideks ja nendega adekvaatselt toime tulema.

Tänan, edu ja palju õnne!

Jah, tänan, olen rahvale selle tugeva toetuse eest südamest tänulik. Minu jaoks on see tulemus ka rahva hinnang minu peaministrina tehtud tööle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles