Uued kanged narkootikumid tõrjuvad vanu turult

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakid konfiskeeritud narkootikumidega.
Pakid konfiskeeritud narkootikumidega. Foto: SCANPIX

Värskelt ilmunud Euroopa narkoraporti kohaselt väheneb heroiini ja kokaiini tarbimine küll üldiselt, ent pigem seetõttu, et turule on tulnud mitmeid uusi aineid.

Euroopa Narkootikumide ja Narkomaania Seirekeskuse kohaselt on praegu turul olevad uimastid teistsugused kui varem. Seda on näha näiteks kanepi puhul, mille eri vormide toime tugevust määravad uued tootmismeetodid, aga muutunud on ka sünteetiliste uimastite tootmine.

Hiljuti ilmusid turule sünteetilised opioidid ning ka hallutsinogeenid, mille farmakoloogiline toime on nii tugev, et mitme annuse tootmiseks piisab väikesest kogused. Seirekeskuse direktor Wolfgang Götz kinnitas, et ained on nii tugevad, et juba väike kogus võib põhjustada üledoosi.

Seirekeskuse kinnitusel on uimastiturgu üsna keeruline analüüsida, sest turule ilmub uusi psühhoaktiivseid aineid, mis on looduslikud või sünteetilised. Uimasteid töötatakse välja Euroopa salajastes laborites ja müüakse otse turul. Osa aga imporditakse Hiinast või Indiast ning müüakse toidulisandite, teaduskemikaalide, ravimite või seaduslike uimastite pähe maha.

Mullu teatati Euroopa Liidu varajase hoiatamise süsteemi kaudu 81 uuest psühhoaktiivsest ainest, millest 29 olid sünteetilised kannabinoidid, 30 ainet ei olnud võimalik liigitada. Ainete hulgas oli ka 13 fenetüülamiini ja seitse sünteetilist katinooni, üks trüptamiin ja üks piperasiin.

Kui leitakse, et aine võib põhjustada olulist kahju kogu Euroopale, siis hinnatakse riske ametlikult.

Mullu hinnati kahe aine riske ning tänavu aprilliks valimis veel nelja aine riskihindamine (25l-NBOMe, AH-7921, MDPV, metoksetamiin).  

Näiteks on 25l-NBOMe hallutsinogeen olnud turul alates 2012. aasta maist ja selle tarbimise tõttu on mürgistusi saanud inimesi neljast liikmesriigist.  Ka on teada üks surmajuhtum.

AH-7921 on sünteetiline opioid, mida on leitud 15 surmajuhtumi puhul Rootsis, Ühendkuningriigis ja Norras. Opioide tarvitatakse heroiini alternatiivina. Need on ka väga tugeva toimega ained, mis pärinevad farmaatsiatööstusest- ja jäätmetest. Aastatel 2012-2013 konfiskeeriti 28 korda uut sünteetilist opioidi AH-7921.

MDPV seostatakse 99 surmajuhtumiga.

Metoksetamiin on turul olnud juba 2010. aasta septembrist ja seda seostatakse 20 surmajuhtumi ning 110 mürgistusega.

Samas väheneb heroiini tarvitamine. Alates 2010. aastast on heroiini konfiskeerimiste arv oluliselt vähenenud – 2012. aastal teatati 32 000 konfiskeerimisest.

Ka kokaiini konfiskeerimiste arv väheneb. Kokaiinitarbimise vähenemist on märgata ka kõige uuemate andmete põhjal, kui 12 riigist, kus on korraldatud uuringuid aastatel 2011-2013, teatas kasutamise vähenemisest 11 riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles