Endised ülemnõukogu saadikud ei saa Metsakalmistule matmispaika

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsakalmistu
Metsakalmistu Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Viimase ülemnõukogu 29 saadikut ühendav mittetulundusühing Eesti vabaduse eest! soovis ka enda liikmetele õigust kasutada Metsakalmistul asuvat riigikogu matmispaika, riigikogu juhatus sellega aga ei nõustunud.

MTÜ juhatusse kuuluv Jüri Kraft märkis aprilli lõpus riigikogu esimehele Eiki Nestorile saadetud kirjas, et Eestist viimasesse Nõukogude Liidu ülemnõukogu koosseisu valitud rahvasaadikud andsid omapoolse panuse Eesti taasiseseisvumisse ning maailma poliitilise kaardi muutumisse, võideldes aastail 1989–1991 IME raamides Eesti majandusliku iseseisvuse ja Molotov-Ribbentropi pakti salaklauslite kehtetuks tunnistamise eest.

«Pöördume teie poole palvega võimaldada matmispaik neile MTÜ Eesti vabaduse eest! liikmetele, kes sooviksid, et nende põrm sängitataks riigikogu matmisalale Metsakalmistul,» kirjutas Kraft ning juhtis tähelepanu, et 20. augusti klubi liikmetel on selline õigus olemas.

Riigikogu kantselei direktor Maria Alajõe teatas eile MTÜ-le saadetud vastuses, et riigikogu juhatus ei pidanud põhjendatuks avada uuesti parlamendi matmisala kasutamise temaatikat.

Ta selgitas, et matmisala küsimust arutati riigikogu juhatuse ja fraktsioonide esindajate koosolekul 2012. aasta veebruaris, mil rõhutati, et riigikogu matmisala on mõeldud eelkõige riigikogu liikmele ning soovi korral ka tema abikaasale. Matmisalale muldasängitamine toimub lahkunu perekonna sooviavalduse alusel.

«Nii-öelda riigikogu künkale saab matmispaika taotleda riigikogu juhatuse liikmete ning vähemalt kolmes koosseisus olnud riigikogu liikmete põrmude sängitamiseks. Riigikogu kvartalisse maetakse ülejäänud riigikogu liikmete põrmud ning sinna matmise õigus laieneb 20. augusti klubi liikmete seast lahkunuile,» märkis Alajõe.

20. augusti klubi liikmetest kuuluvad juhatuse poole pöördunud MTÜsse Ignar Fjuk, Marju Lauristin, Tiit Made, Arnold Rüütel, Edgar Savisaar, Indrek Toome ja Vaino Väljas. Lisaks kuuluvad MTÜsse Juhan Aare, Hardo Aasmäe, Andres Aruvald, Gennadi Golubkov, Igor Gräzin, Klara Hallik, Arvo Haug, Peeter Jalakas, Jüri Kahn, Siim Kallas, Jüri Kraft, Tõnu Laak, Endel Lippmaa, Toivo Ninnas, Hasso Nurm, Vello Pohla, Ivar Raig, Irina Raud, Enn Tõugu, Toomas Varek, Ülo Vooglaid ja Arder Väli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles