Sven Mikser: pardid enam ei lenda

Sven Mikser
, kaitseminister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Sven Mikser
Kaitseminister Sven Mikser Foto: Toomas Huik / Postimees

Euro­parlamendi valimiste tulemusi analüüsi­takse neil päevil kõikide erakondade pea­korterites. Sotsiaal­demo­kraatide esimees Sven Mikser kirjutab, et õppida on kõigil parteidel  ja järeldused tuleb teha kiiresti, sest riigikogu valimiste kampaania algab kohe pärast suvepuhkust.

Kui vaadata neid kandidaate, kelle tulemus oodatule alla jäi, siis näis kehtivat üks universaalne reegel: ükski «peibutuspart» imetulemust ei teinud. Nagu sõber Rainer Vakra valimisjärgsel ööl tabavalt ütles: meeldib see meile või mitte, valija saab iga järgmise valimisega järjest teadlikumaks ja annab hääle sellele, kes ikka tõesti tahab minna sinna, kuhu kandideerib.  

Sotsiaaldemokraatidel läks mõneti nagu Oskar Lutsu «Kevade» avapeatükis: kui sotsid märtsis valitsuskõnelustel ministriportfellide jagamiseni jõudsid, olid europarlamendi kandidaadid erakonna sisevalimistele juba esitatud. Minul esimehena tuli kandideerimisest loobuda, teised vastsed ministrid pidid jääma nimekirja ning vastama alatasa korduvale küsimusele, kas nad tõesti kavatsevad värske ministritooli juba enne saja päeva möödumist eurosaadiku ameti vastu vahetada. Aus kinnitus, et valitsusvastutus on plaanis lõpuni kanda, viis hääli nii Padarilt, Palolt kui Ossinovskilt. Meie ministrite mõnetuhandesi hääletulemusi ei ole muidugi põhjust eriliselt häbeneda, kui vaadata kasvõi reformierakondlastest rahandus- ja kultuuriministri hoopis tagasihoidlikumaid resultaate. Ent esinumber Marju Lauristinile väärilise tagalatoetuse pakkumiseks jäid teise-kolmanda numbri tulemused tagasihoidlikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles