Eesti majandususaldus mais langes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti lipp
Eesti lipp Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Komisjoni avaldatud andmetel on Eesti majandususaldusindeks mais pikaajalise keskmise ehk 100 punkti suhtes 99,2 punkti ning see on 3,7 punkti madalam kui aprillis.

Kindlustunne langes kõigis ärisektorites ja ka tarbijatel. Pikaajalise keskmisega võrreldes püsib kindlustunne kõrgem kaubanduses ja tarbijatel, ning on sellest madalam tööstuses, ehituses ja teenindussektoris, vahendas Eesti Konjunktuuriinstituut.

Euroopa Liidus tervikuna majandususaldus mais mõnevõrra ehk 0,2 punkti võrra tõusis ja on nüüd pikaajalise keskmise suhtes 106,5 punkti. Euroalal majandususalduse indeks tõusis kuuga 0,7 punkti ja oli 102,7.

Euroopa Liidu 17 riigis majandususaldus tõusis ja üheksas riigis langes.

Majandususaldus on kõrge Ungaris ja Suurbritannias, kus see oli vastavalt 18,8 ja 118,5 punkti. Majandususaldus on kõige madalam 95,1 punkti Soomes, 95,7 punkti Luksemburgis, 96,7 punkti Prantsusmaal ja 97,4 punkti Rumeenias.

Eestile oluliste ekspordimaade majandususaldus natuke langes, kuid püsib pikaajalisest keskmisest kõrgem. Nii langes majandususaldus Rootsis kuuga 2,2 punkti 105 punktini, Leedus 1,3 punkti 103,7 punktini ja Lätis 1,9 punkti 103,4 punktini. Soomes on majandususaldus pikaajalisest keskmisest küll madalamal tasemel ehk 95,1 punkti, kuid viimasel vaatlusel paranes 2,7 punkti. Soomes paranes ehituse, tööstuse ja tarbijate ning halvenes kaubanduse ja teenindussektori kindlustunne.

Majandususaldus on Euroopa Komisjoni avaldatav töötleva tööstuse, jaekaubanduse, ehituse, teeninduse ja tarbijate sesoonselt silutud kindlustunde indikaatorite koondnäitaja. Eesti andmed kogub ja edastab Eesti Konjunktuuriinstituut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles