Hiina korraldas staadionil avaliku kohtuprotsessi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina loodeosas Xinjiangi Uiguu­ri autonoomses piirkonnas asuval staadionil toimunud avalikul kohtuistungil mõisteti terrorismis, separatismis ja mõrvades süüdi 55 inimest.

7000 inimese silme all mõisteti surma kolm inimest, kes väidetavalt mõrvasid mullu neljaliikmelise perekonna. BBC andmetel on süüdimõistetud uiguuri päritolu. Just uiguure on Hiina võimud süüdistanud riigis toimunud mitmetes vägivaldsetes rünnakutes.  

Nafta- ja gaasirikas Xinjiang on piirkond, kus pinged islamiusuliste uiguuride ning keskvalitsuse ja Hiina põlisrahvuse esindajate hanide vahel on ilmsed. Kokkupõrked iseseisva islamiriigi moodustamist taotlevate, turgi keelterühma kuuluvate uiguuride ja nende maale ümber asunud hanide vahel on tihti ka verised.

Kui Hiina kommunistliku partei hinnangul kujutavad uiguuri separatistid pidevat ohtu riigi julgeolekule, siis uiguuride sõnul on keskvalitsuse poliitika eesmärk islamiusuliste kultuuri ja rahvustunde allasurumine.

Hiina võimud aga rõhutavad, et vähemusrahvustel on ühiskonnas võrdsed elutingimused ja samad võimalused, mis hanidel. Paljud uiguurid aga süüdistavad valitsust poliitilises ja majanduslikus tagakiusamises, nende sõnul jäävad paljud diskrimineerimise tõttu ilma ka haridusest ja tööst.

Kui veel 1949. aastal moodustasid uiguurid Xinjiangi, mis tõlkes tähendab «uut rajajoont» või «uut maad», elanikest 95 protsenti, siis praegu elab piirkonnas umbes 22 miljonit inimest, kellest hinnanguliselt 45 protsenti on uiguu­rid. Ümberasustatud hanid moodustavad rahvastikust ligikaudu 41 protsenti.

Viimati puhkesid suuremad rahutused piirkonnas 2009. aasta suvel, kui kokkupõrgetes uiguuride ning hanide ja võimude vahel sai surma ligi 200 inimest. Võimud on mõistnud surma kümneid rahutustes osalenud uiguure.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles