Üle saja inimese pöördus diskrimineerimise tõttu voliniku poole

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Mari-Liis Sepperi sõnul võib soolist ebavõrdust kohata nii valitsemises, tööturul, varaliste õiguste puhul kui mujal.
Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Mari-Liis Sepperi sõnul võib soolist ebavõrdust kohata nii valitsemises, tööturul, varaliste õiguste puhul kui mujal. Foto: Sirje Lemmik / Valgamaalane

Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise voliniku aastaaruandest selgub, et mullu tegeleti 403 pöördumisega, millest 116 moodustasid kaebused, selgitustaotlused või märgukirjad diskrimineerimise kohta. 

Seejuures oli diskrimineerimisega seotud otseseid kaebuseid 53, selgitustaotlusi 53 ning märgukirju kümme.

Pöördujate seas oli 49 meest ning 56 naist. Kahel juhul jäädi anonüümseks ning üheksal juhul oli pöörduja juriidiline isik.

Kõige rohkem kaebusi ja selgitustaotlusi oli seotud soolise diskrimineerimisega (61).

Võrreldes varasemate aastatega pöördus mullu voliniku poole rohkem inimesi, kes kahtlustasid ebavõrdset kohtlemist puude või vanuse tõttu (kokku 28).

Voliniku kantseleile esitati mullu kokku neli kaebust ja selgitustaotlust, mille tunnuseks oli seksuaalne sättumus. Pöördujatest kaks olid mehed, üks oli naine ning üks juriidiline isik. Neljast pöördumisest üks puudutas töö valdkonda, üks reklaami, üks perekonnasuhteid ning üks muud valdkonda (väidetav seksuaalne vägivald ja/või seksuaalse sättumuse tõttu ahistamine kinnipidamisasutuses).

Seitsme kaebuse tunnuseks oli rahvus. Neist kolmel juhul oli tegemist mitmest diskrimineerimist puudutava pöördumisega, mille üheks tunnuseks mitmest oli rahvus.

Kaks kaebust olid seotud ametiühingu liikmelisusega ning kaks ebavõrdse kohtlemisega veendumuse tõttu.

Võrdõigusvolinik tuvastas diskrimineerimise 15 juhul.

Pöördumiste hulk on suurenenud. Mari-Liis Sepper tegeles 2012. aastal 394 pöördumisega, neist 95 olid kaebused ja selgitustaotlused ebaõigluse ja ebavõrdsuse asjus. Kirjalikult esitatud selgitustaotlustest ja kaebustest sugude võrdse kohtlemise küsimuses tuli tunamullu enamik ehk 34 meestelt ja 20 naistelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles