Valgevene president ähvardas pärisorjusega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aljaksandr Lukašenka
Aljaksandr Lukašenka Foto: SCANPIX

Valgevene president Aljaksandr Lukašenka ähvardas taastada pärisorjuse, kuna ta ei ole põllumajandustoodanguga rahul.

Valgevene uudisteagentuur Belta edastas, et Lukašenka esines sellise teadaandega põllumajandusprobleemide teemalisel nõupidamisel.

«Ma küsin karme küsimusi, kuna probleemid ei ole lahenenud, vaid süvenenud. Leian, et massilist linnadesse migreerumist saab peatada vaid pärisorjusega,» teatas president.

Uudisteallikate andmetel on valitsus juba ette valmistamas seaduseelnõu, mis takistaks põllumajandusettevõtete töötajatel linnadesse kolimist.

Valgevenes on seni Nõukogude Liidu jäänukina alles kolhoosid ja sovhoosid.

Vene väljaande Vedomosti andmetel teatas Lukašenka selle nädala teispäeval, et sügisel toimub üldine «mobilisatsioon» viljakoristusele.

Samuti nõuab president kohalike omavalitsuse juhtidelt «raudse distsipliini» kehtestamist, et lohakuse tõttu ei jääks Valgevenel korralik saak saamata.

Lukašenka lubas anda piirkondlikele juhtidele vabad käed, kuid samas vastutavad nad riigi ees, et saak salve saaks.

Ametliku statistika andmetel on sel aastal Valgevenes võrreldes aastataguse ajaga 5,4-protsendiline põllumajandustoodangu langus.

Valgevene jaoks on põllumajandus tähtis majandusharu. Toodangut müüakse peamiselt Venemaale. Riik on püüdnud põllumajanduslikku tootmist tänapäevastada ja efektiivsust tõsta.

Kui Lukašenka tõesti kehtestab põllumajandustöötajatele liikumiskeelu, siis rikub Valgevene 1957. aasta rahvusvahelist kokkulepet, mille kohaselt sunnitöö ja orjus on keelatud.

Lukašenka on ka varem ähvardanud orjusega, kuna see oleks riigile kasulik. 2012. aasta novembris keelas ta toodangu suurendamist silmas pidades puidutööstuses vallandamised ja pensionile jäämised.

«Puidutööstust püüti moderniseerida ja tehti suuri investeeringuid, kuid kõik asjata. Lõpuks kehtestati orjus,» lausus opositsiooniväljaande Narodnaja Volja peatoimetaja Svetlana Kalinkina.

Ta lisas, et Lukašenka plaan kehtestada põllumajandustöötajatele sunnismaisus on veel väga värske ning see ei pruugi teoks saada.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles