MDPV lisati Soomes narkootikumide nimekirja

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome politseiauto
Soome politseiauto Foto: www.poliisi.fi

Soomes kiiresti kanda kinnitanud sünteetiline uimasti MDPV on alates tänasest ametlikult narkootiline aine.

Seega on MDPV müük, sissevedu, omamine ja kasutamine on keelatud, vahendas MTV3. Lisaks saavad politseinikud ja tollitöötajad omale samad volitused, kui on neil teisi narkolugusid uurides.

Metüleendioksüpürovaleroon (MDPV) jõudis Soome paar aastat tagasi. Alguses kuulus see ravimite nimekirja, kuna narkootiliste ainete hulka kuuluvad Soomes ained, mida võib leida ka Euroopa Liidu ja ÜRO vastavatest nimekirjadest.

Kohalik meedia kirjutas amfetamiini meenutavast pulbrist MDPVst eelmise aasta juunis. Sügise ja talve jooksul levis see üle kogu riigi.

Helsingi politseinike väitel sai ergutavast ja seksuaalset iha tõstvast ohtlikust narkootikumist tõsine probleem. Aine muudab ohtlikuks see, et pulber tekitab kiiresti sõltuvust, põhjustab agressiivset käitumist ja soodustab unetust.

MDPV müümisest saadud karistused olid peamiselt rahatrahvid või tingimisi vangistused.

Eelmisel kevadel muutis parlament kiiresti seadust ja seda MDPV ülikiire leviku tõttu. Sügisel 2010 on plaanis uuendada narkootikumide seadust nii, et iga uue uimasti lisamiseks narkootikumide nimekirja Soomes pole vaja seadust muuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles