Soome õhujõud kahtlustavad infoleket Hornetite tegevuse kajastamisel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävitaja
Hävitaja Foto: SCANPIX

Soome õhujõud kaaluvad sisejuurdluse alustamist võimaliku infolekke tõttu, mis puudutas Hornet-hävitajate tegevust seoses õhupiiri rikkumistega.

Ajaleht Savon Sanomat kirjutas eile, et õhujõudude hävituslennukid polnud eelmisel nädalal aset leidnud õhupiiri rikkumiste ajal täielikus valmisolekus.

Õhujõudude komandör, brigaadikindral Kim Jäämeri rääkis nüüd, et artiklis oli mõningat valeinfot ja osaliselt salajasi andmeid, nagu näiteks tugibaaside asukohad, valves olevate lennukite arv ja nende varustus. «Arutan asja meie turvaekspertidega. Artiklis oli teavet, mis osaliselt puudutas salajas hoitavaid seiku,» rääkis ta.

Jäämeri sõnul oleks vale väita, et uurimislend tehti neli tundi pärast häiret, sest Vene lennukid paistsid radariekraanil ja otsustati mitte reageerida.

«Teisel puhul langetati otsus ebatavalisest käitumisest ja kolmandat mindi vaatama. See oli kaalutletud tegutsemine,» selgitas brigaadikindral Savon Sanomatele.

Õhujõudude komandöri kinnitusel on valmisoleku tase piisav, kuid see peab olema ka otstarbekas. Hävituslennukite hoidmine alalisest kõrgendatud valmisolekus läheks tema kinnitusel palju maksma.

20. mail sisenes kaks Vene transpordilennukit erinevatel aegadel Soome õhuruumi. Kaitsejõud teid kindlaks, et tegemist on Vene lennukitega, kuid hävitajaid neile vastu ei saadetud.

Sama päeva õhtul lähenes veel üks Vene lennuk Soome õhupiirile, kuid Jäämeri kinnitas, et sellele saadeti Hornetid juba ka vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles