Galerii liputseremoonialt: Eesti lipp kirjeldab Eesti rahva ühisosa

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Toompeal Kuberneri aias toimus täna pidulik lipu heiskamise tseremoonia, et tähistada 130 aasta möödumist sinimustvalge lipu pühitsemisest Otepääl.

Riigikogu esimees Eiki Nestor rõhutas oma kõnes, et sinimustvalge lipp ühendab erinevate põlvkondade kaudu Eesti rahvast. «Eriti suur rõõm on meeles pidada sel tähtpäeval  Põltsamaa Ühisgümnaasiumi ja Sindi Gümnaasiumi  noori, kes kannavad edasi seda Eesti Üliõpilaste Seltsi vaimsust, mis 130 aastat tagasi meile lipu tõi,» ütles Eiki Nestor.

Riigikogu esimees kinkis riigikogu nimel kolm sinimustvalget kandelippu Eesti Lipu Seltsile, Põltsamaa Ühisgümnaasiumile ja Sindi Gümnaasiumile. Eesti Lipu Selts sai kingituse 10. aastapäeva puhul, et nad on hoidnud au sees lipuga seotud traditsioone, Põltsamaa Ühisgümnaasium lippude valmistamise traditsiooni arendamise eest ja Sindi Gümnaasium erakordselt pühendunud lipukultuuri edendamise eest.

Päevakohase kõne pidas ka Eesti Lipu Seltsi esimees Trivimi Velliste. «Me oleme vaba rahvas ja vabade inimestena on meil palju eriarvamusi. Aga meis kõigis on ka midagi ühist. Seda ühisosa kirjeldabki see lipp. Vähe sellest, sinimustvalge lipp kirjeldab meie ühisosa ka nendega, kes on juba jäädavalt meie hulgast lahkunud – ning nendega, kes alles täna sünnivad,» ütles Velliste.

Ta lisas, et veidi enam kui kolme ja poole aasta pärast pühitseme siin Toompeal ja üle kogu maa oma riigi 100. sünnipäeva. «Sinimustvalge lipp kohustab meid täna mõtlema nendele, kellele oleme suurimat tänu võlgu – eelkõige Eesti riigi rajajaile,» ütles Trivimi Velliste.

Lippe pühitses EELK peapiiskop Andres Põder. Auvalves olid kaitseliitlased, naiskodukaitsjad, noorkotkad, kodutütred, skaudid ja gaidid, oma lippudega olid kohal mitmed seltsid ja ühingud.

Tänase juubeli puhul heiskasid sinimustvalge lipu Pika Hermanni torni Eesti Lipu Seltsi esindajad. Pidulikul tseremoonial torni jalamil mängis Kaitseväe orkester ning laulsid Eesti Teaduste Akadeemia mees- ja naiskoor.

Tseremoonial osalesid Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves, president Arnold Rüütel, peaminister Taavi Rõivas, Riigikogu ja valitsuse liikmed ning põhiseaduslike institutsioonide juhid.

Tänasel Eesti lipu päeval, 4. juunil on kõikidel huvilistel võimalik külastada Pika Hermanni torni, kuhu saab minna kuni kella 15-ni sissepääsuga Kuberneri aiast.

Torni sissepääsu juures on Eesti lipu lugu tutvustav näitus  ja teabetelk, kus Eesti Lipu Selts koos liputootjatega selgitavad lipu kasutamise korda. Lipu selts tutvustab oma 10-aastast tegevust ning liputootjad esitlevad oma tooteid. Pärast torniskäiku saavad külastajad kingituseks sinimustvalge käsilipu.

Eesti Lipu Selts kutsub üles heiskama selle tähtpäeva hommikul kõikjal meie riigilippe.

Sinimustvalge lipu austamise üritused toimuvad päeva jooksul mitmel pool Eestis.

Ürituse Toompeal korraldasid Riigikogu ja Eesti Lipu Selts. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles