Eelnõu pikendab kohtutäiturile võla äramaksmise aega

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Justiitsministeerium saatis kooskõlastusringile seaduseelnõu, millega pikendatakse täitemenetluses nõude vabatahtliku täitmise tähtaega.

Praegu kehtiva seaduse järgi tuleb kohtutäituri kätte läinud võlg tasuda minimaalselt 10 päevaga, eelnõu järgi pikeneks see alates 2015. aastast 30 päevani.

«Kuna reeglina on inimestel palgapäev kord kuus, siis on mõistlik anda neile võla tasumiseks aeg, mille sisse jääks ka palgapäev. Sel põhjusel pikendamegi tähtaega 30 päevani, millega soovime suurendada nende inimeste hulka, kes tasuvad võlad vabatahtlikult,» ütles justiitsminister Andres Anvelt.

Praegu maksab vaid 10 protsenti inimestest kohtutäituri kätte läinud võlanõude õigeaegselt. «Muudatustega tahame saavutada ka võlgnike suurema teadlikkuse täitemenetlusega kaasnevatest kuludest ja võimalusest neid vältida,» lisas minister.

Teine oluline muudatus on kohtutäituri tasude muutumine. Eelnõuga viiakse täitemenetluse alustamise tasu sõltuvusse sissenõutava summa suurusest ning võlgniku aadressi- või kontaktandmete õigsusest rahvastikuregistris. Kui inimesel on rahvastikuregistris märgitud õige elukohaaadress, siis on selle võrra väiksem kohtutäituri kulu talle täitmisteate kättetoimetamiseks. Juhul kui võlgnik maksab võla ära vabatahtlikult, siis tal muid täitemenetluse läbiviimise kulusid ei teki kui ainult täitemenetluse alustamise tasu.

Kui võlgnikule on võimalik täitmisteade mõistliku pingutusega kätte toimetada, on täitemenetluse alustamise tasu eelnõu järgi:

1) mittevaralise nõude puhul 15 eurot;

2) kuni 50 euro suuruse nõude puhul 15 eurot;

3) 51 kuni 5000 euro suuruse nõude puhul 30 eurot;

4) üle 5000 euro suuruse nõude puhul 60 eurot.

Juhul kui võlgnikule ei ole võimalik täitmisteadet mõistliku pingutusega kätte toimetada, on täitemenetluse alustamise tasu eelnõu järgi:

1) mittevaralise nõude puhul 30 eurot;

2) kuni 50 euro suuruse nõude puhul 30 eurot;

3) 51 kuni 5000 euro suuruse nõude puhul 60 eurot;

4) üle 5000 euro suuruse nõude puhul 120 eurot.

Justiitsministeerium ootab teiste ministeeriumite ja huvigruppide arvamusi eelnõule kuni 27. juunini 2014.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles