Mähelased said lõpuks ülipuhta joogivee

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Water Technology Partnersi juhatuse liige Tiit Kivimäe näitab uuest puhastusjaamast saadavat vett, mis on erinevalt paljude Eesti inimeste kraaniveest puhastatud ka radioaktiivsusest.
Water Technology Partnersi juhatuse liige Tiit Kivimäe näitab uuest puhastusjaamast saadavat vett, mis on erinevalt paljude Eesti inimeste kraaniveest puhastatud ka radioaktiivsusest. Foto: Liis Treimann

Täna pidulikult avatavas veepuhastusjaamas kasutatakse täiesti uudset tehnoloogiat, mis vabastab 3000 Mähe elaniku joogivee ka radioaktiivsetest osakestest. Seda senisest palju säästvamalt ja ilma tavapäraste kemikaalideta.



Mähe veepuhastusjaama uudsus seisneb selles, et kui siiani tuli puurkaevuveest radioaktiivsete osakeste kõrvaldamiseks kasutada kalleid ja kõvasti energiat neelavaid seadmeid, siis nüüd aitavad sama teha vees leiduvad raud ja mangaan.

Uudse veepuhastamistehnoloogia kasutusele võtnud firma Water Technology Partners juhatuse liikme Tiit Kivimäe sõnul eemaldatakse raud ja mangaan seejärel joogiveest koos muude kahjulike komponentidega. Mingeid täiendavaid kemikaale lisada ei ole vaja.

Uus jaam avatakse pidulikult küll alles täna, aga 3000 mähelast on Eesti üht puhtamat joogivett nautinud juba mõnda aega.

Kivimäe selgitas, et senine meetod joogivee radioaktiivsuse kõrvaldamiseks eeldas lisaseadet, mis neelab palju energiat. Lisaks on seni tulnud kasutada ka mitmesuguseid kemikaale. Selle tulemusel saadakse sisuliselt joogiks kõlbmatu vesi, kuna see on liiga puhas ja inimeste tervisele isegi kahjulik. Sobiva tulemuse saamiseks tuleb sellist vett segada natuke «mustemaga».

Kivimäe sõnul on puurkaevuvee radioaktiivsus tõsine probleem nii Eestis kui mujal Euroopas. Seetõttu on huvi uudse tehnoloogia vastu suur ja Water Technology Partners on esitanud oma lahenduse patendi saamiseks. Tehnoloogia väljatöötamisel on koostööd tehtud ka Tallinna Tehnikaülikooli teaduritega eesotsas professor Rein Munteriga. Toetusraha on saadud Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest.

Analüüsid näitavad, et uudne tehnoloogia puhastab puurkaevuvee rauast ja mangaanist kuni 90 ning radioaktiivsusest kuni 85 protsendi ulatuses. Uue jaama ülalpidamiskulud on Kivimäe sõnul üle kümne korra väiksemad kui tavameetodil vett radioaktiivsusest puhastavate seadmete puhul.

Kivimäe märkis, et firmal on plaanis uudseid veepuhastusjaamu ehitada ka mujale Eestisse, mõned läbirääkimised vee-ettevõtetega on pooleli. Täpsemalt ei olnud ta nõus rääkima. Tallinna Veel niisuguseid seadmeid vaja ei lähe, kuna vett ammutatakse Ülemiste järvest, mitte puurkaevust.

Huvi joogiveest radioaktiivsuse kõrvaldamise vastu kasvab, sest Euroopa Liidu joogivee direktiiv nõuab seda. Kahjuks on nii Eestis kui paljudes Euroopa riikides siiani püütud sellest nõudest kõrvale hiilida. Viimasel ajal on aga probleem päevakajaliseks muutunud.

Kivimäe sõnul on Eestis umbes pooltest puurkaevudest tulev vesi vähemal või suuremal määral radioaktiivne, mis võib tekitada inimestel terviseprobleeme ja soodustada vähirakkude arengut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles