Bussijuhid esitasid tööandjatele uue palganõude

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiljuti nõudsid palgatõusu ka Pärnu bussijuhid.
Hiljuti nõudsid palgatõusu ka Pärnu bussijuhid. Foto: Ardi Truija

Transpordi Ametiühing saatis täna Autoettevõtete Liidule ettepaneku uueks aastaks bussijuhtide miinimumpalkade kokku leppimiseks. Nõue 2015. aasta bussijuhi kuupalgaks on 850 eurot ja 2016. aastaks 930 eurot.

Bussijuhtide miinimumpalk on olnud sektori tasandil muutumatu pea kaks aastat ja tänane sõnum bussijuhtide poolt on see, et uuele aastale enam ilma palgatõusuta vastu ei minda, kuna faktiliselt on töörahu sektoris katkenud.

Transpordi Ametiühingu bussijuhtide koordinaatori Aare Kübarsepa sõnul peab lõppema olukord, kus tööandjad teevad liinihangetel selgelt liiga madalaid pakkumisi ning seejärel nõutakse bussijuhtidelt püksirihma pingutamist ja ametiühingult abi kohalikult omavalitsuselt lisarahastuse saamiseks või tururegulatsiooni muutmiseks.

«Ametiühingu hinnangul on selline käitumine viinud ummikseisu, kus suurele osale bussijuhtidest tundub, et täna rahumeelset lahendust leida on võimatu ja enne busside seismajäämist midagi ei muutu, kuna tööandjad ei võta neid tõsiselt,» lisas Kübarsepp.

Transpordi Ametiühingu juhatuse esimees Jaan-Hendrik Toomel rääkis, et viimaste aastate praktika bussiturul konkureerimisel on tekitanud olukorra, kus liinihanked võidetakse pakkumustega, mis on tehtud valdavalt aastataguse palgaarvestusega ja ei arvesta bussijuhtide nõudeid töötasu osas.

«See on bussijuhid viinud tagasi kriisiaegsesse olukorda, kus palgad on suures osas külmutatud ning kui turuosaliste käitumine ei muutu, on oht nende langemisele,» ütles Toomel lisades, et sektori tasemel pole ametiühing viimaste aastate jooksul näinud tööandjate poolt reaalset valmisolekut palkade üle läbi rääkida.

Transpordi Ametiühingu bussijuhtide sektsioon tegi ettepaneku minna sarnaste nõudmistega ka kõigi tööandjate juurde ettevõtte tasandil palkade osas läbi rääkima.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles