EMT kliendid saavad rohkelt spämmkõnesid

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefon.
Mobiiltelefon. Foto: AFP Photo / Scanpix

Viimasel ajal kurdavad EMT Facebooki lehel kliendid, et neile helistatakse erinevatelt võõrastelt numbritelt mitmeid kordi päevas, mõnel juhul on saadud isegi 20 spämmkõnet ööpäeva jooksul.

«Mulle helistatakse päeva jooksul 15 korda väga imelikelt numbritelt, näiteks +5380886873959, ja kui ühelt numbrilt on paar korda helistatud, siis helistab järgmine imelik number paar korda ja siis jälle järgmine jne,» kurdab klient EMT-le. Üks päev helistati talle koguni 20 korda. Hädasolijaid on teisigi.

EMT avalike suhete juhi Kaja Sepa sõnul on nendel juhtudel tegu olnud spämmkõnedega, kus inimestele helistatakse sel moel, et helistaja number genereeritakse juhuslikult. «Kui helistatakse ühelt numbrilt, saab operaator sellelt numbrilt sisenevad kõned sulgeda ja need ei jõua enam klientideni, kuid erinevate numbrite puhul on sellest vähem abi, kuna kui üks number operaatori poolt suletakse, võtavad helistajad kasutusele uue numbri,» selgitas ta.

Kui inimesele tulevad häirivad spämmkõned ühe konkreetse riigi numbritelt ja ta reaalseid kõnesid sellest riigist ei oota, siis saab kasutada Kõnefiltri teenust, kus saab riigi koodi tasemel kõnesid keelata. Sel juhul ei jõua temani ükski sellest riigist tulev kõne.

«Seda kasutasid paljud kliendid näiteks aprilli keskel toimunud Suurbritannia numbrilt tulnud lotovõidu-spämmilaine puhul,» märkis Sepp.

Ta tõdes, et operaator ei saa kahjuks terve riigikoodi alusel võrku sisenevaid kõnesid sulgeda. «Tehniliselt muidugi saaks, aga siis jääksid kohale jõudmata ka vajalikud kõned sellest riigist.»

Blokeerida saab EMT numbreid, millelt on tulnud EMT numbritele suures hulgas kõnesid. Hetkel operaatori kinnitusel aga sellist spämmkõnede lainet ei ole.

EMT-l on praegu arenduses piiranguteenus, seni soovitab operaator aga säärastele kõnedele mitte reageerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles