Reps valimisea alandamisest: Keskerakond põhiseaduse muutmist ei toeta

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mailis Reps
Mailis Reps Foto: Toomas Huik / Postimees

Opositsioonilise Keskerakonna juhatusse kuuluva riigikogu liikme Mailis Repsi sõnul toetab erakond küll noorte kaasamist poliitikasse, kuid mitte praegu arutlusel olevat ettepanekut lubada noored alates 16. eluaastast kohalikel valimistel hääletama, sest see eeldab põhiseaduse muutmist.

Reps ütles Vikerraadio saates «Uudis+», et erakond on noorte kaasamise poolt ja ühe võimalusena võiks edaspidi kohustuslikuks muuta omavalitsuste juures tegutsevad noortevolikogud, mille loomine on praegu vabatahtlik. Samas on partei tema sõnul skeptiline põhiseaduse muutmise osas, vahendas rahvusringhäälingu uudisteportaal.

«Me räägime kiirkorras põhiseaduse muutmisest olukorras, kus näiteks jääkeldri tulemused – rahvaalgatus, presidendi otsevalimised ja paljud muud küsimused – lükati laualt kõrvale ainult selle põhjendusega, et põhiseadust muutma ei minda,» ütles Reps. «Nüüd, selles küsimuses, järsku põhiseaduse muutmine probleem ei ole, aga näiteks rahvaalgatuse puhul ei ole see isegi kõne all olnud.»

Parlamendi põhiseaduskomisjoni reformierakondlasest esimees Rait Maruste kinnitas eile komisjoni avalikul istungil, et koalitsioonierakonnad on valmis alustama põhiseaduse muutmise protsessi, et kohalike volikogude valimistel saaksid hääletada noored juba alates 16. eluaastast.

Kui riigikogu praegune ja tuleval kevadel valitav koosseis otsustavad plaanitavat muudatust toetada, võivad koolinoored hääletada saada 2017. aastal toimuvatel kohalikel valimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles