Hispaanias tõuseb troonile kuningakoja pailaps

Peeter Raudsik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints Felipe, tütred Leonor ja Sofia ning printsess Letizia.
Prints Felipe, tütred Leonor ja Sofia ning printsess Letizia. Foto: Reuters/ScanPix

Hispaania uueks kuningaks saab praeguse monarhi Juan Carlose I ainuke poeg – Astuuria prints Felipe. Kuningas Juan Carlos teatas oma tagasiastumisest selle nädala esmaspäeval. Paljude arvates viis kuninga enneaegse troonist loobumiseni skandaalidest raputatud Hispaania kuningakoja kehv maine. Felipe on aga arvamusküsitluste järgi Hispaania kuningliku perekonna vaieldamatult populaarseim liige, jaanuaris korraldatud küsitluste põhjal arvab 66 protsenti hispaanlastest, et Felipe troonile tõusmine oleks monarhiale kasulik.

Prints Felipe on Hispaania kuningakoja pailaps, kes on suutnud end monarhia ümber lahvatanud skandaalidest eemal hoida. Praegune kuningas Juan Carlos sattus avalikkuse silmis halba nimekirja pärast seda, kui läks 2012. aastal – majanduskriisi ajal – salaja Botswanasse luksuslikule elevandijahile. Felipe vanem õde on oma siniverelise abikaasaga praegu maksupettusega seoses uurimise all.

Praegune kuningas on hispaanlaste meelest kaotanud sideme reaalsusega, Felipet aga nähakse energilise pragmaatikuna, kes suudaks oma rolli tasakaalukamalt täita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles