Ülikool liigub nelja teaduskonna suunas

Katre Tatrik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli rektori ja senati esimehe Volli Kalmu sõnul pälvis uue põhikirja kavand laialdase toetuse.
Tartu ülikooli rektori ja senati esimehe Volli Kalmu sõnul pälvis uue põhikirja kavand laialdase toetuse. Foto: Margus Ansu

Möödunudreedesel istungil võttis Tartu ülikooli senat vastu ülikooli uue põhikirja, mille suurim muudatus võrreldes kehtivaga on nelja suure teaduskonna moodustamine.

Need neli teaduskonda on filosoofiateaduskond, sotsiaalteaduskond, arstiteaduskond ning loodusteaduskond. Rektor Volli Kalm ütles, et nelja suure teaduskonna moodustamine tähendab senise valdkondliku koordinatsioonitasandi muutmist juhtimistasandiks.

Nelja juhtiva teaduskonna moodustamisega soovib ülikool ühtlustada praegust killustunud struktuuri, kus kõrvuti tegutsevad väga suured, keskmised ja väikesed akadeemilised üksused.

Vastu ja poolt

Uue struktuuriga loodetakse parandada strateegiliste otsuste vastuvõtmist ja elluviimist. Nelja juhtiva rolliga suure teaduskonna alla tuuakse kokku ülikooli praegused üheksa teaduskonda, instituudid, kolledžid ning teised  akadeemilised struktuuriüksused.

Füüsikainstituudi direktori Jaak Kikase sõnul nelja suure teaduskonna loomine tema juhitud üksuses midagi olulist ei muuda, sest füüsikainstituut kuulub juba mõnda aega niigi suure loodus- ja tehnoloogiateaduskonna alla.

Matemaatika-informaatikateaduskonna dekaan Tõnu Kollo ütles, et nende teaduskonna nõukogu oli üksmeelselt sellise struktuurse ümberkorralduse vastu. «Kui meid liidetakse suurte teaduskondadega, siis mitte vabatahtlikult,» lausus Kollo.

«Me ei näinud selles ühtki positiivset efekti peale juhtimise lihtsustumise. Ei näinud midagi, mis muutuks paremaks ülikooli töötajate ja tudengite tasandil. Vastupidi, kõik otsustused muutuvad formaalsemaks ja otsustustasandid nihkuvad ülespoole. Seni suhteliselt homogeensed teaduskonnad muutuvad hajusaks,» rääkis ta.

Plaanitavate muutuste vastu räägib Kollo sõnul see, et vähemasti ühel osal tema juhitud teaduskonnast on tihedam koostöö hoopis majandus-, arsti- ja sotsiaalteaduskonnaga kui loodus-ja tehnoloogiateaduskonnaga.  

Üksmeelsed senati liikmed

Rektori ja senati esimehe Volli Kalmu sõnul pälvis ülikooli uue põhikirja kavand senatis laialdase toetuse. Uue põhikirja poolt hääletas 20-st kohal olnud senati liikmest 17.

Järgmise sammuna peab nõukogu otsustama, kas see kinnitada. Nõukogu istung on 16. juunil.

Uus põhikiri peaks jõustuma 1. jaanuaril 2016.


Neli valdkonda

• Humaniora ehk humanitaarteaduste valdkond: filosoofiateaduskond, usuteaduskond, Viljandi kultuuriakadeemia.

• Socialia ehk sotsiaalteaduste valdkond: õigusteaduskond, majandusteaduskond, sotsiaal- ja haridusteaduskond, Pärnu, Narva ja Euroopa kolledž, TÜ muuseum

• Medicina ehk meditsiiniteaduste valdkond: arstiteaduskond, kehakultuuriteaduskond, geenivaramu.

• Realia et naturalia ehk reaal- ja loodusteaduste valdkond:loodus- ja tehnoloogiateaduskond, matemaatika-informaatikateaduskond, TÜ loodusmuuseum ja botaanikaaed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles