Tulevane tervishoiuekspert Afganistanis Priit Paju ootab kärsitult uusi väljakutseid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peagi Afganistani suunduv meditsiiniekspert Priit Paju
Peagi Afganistani suunduv meditsiiniekspert Priit Paju Foto: SCANPIX

Mitmetes rahvusvahelistes abiprojektides osalenud Priit Paju on võtnud järgmiseks sihtkohaks Afganistani, kuhu ta läheb Eesti senise tervishoiueksperdi Anu Raisma asemele Helmandi provintsi kohalikke abistama ning tervishoiusüsteemi arendamist nõustama.

Napisõnaline, aga suure tegutsemistahtega ekspert ütles Postimehele antud intervjuus, et ootab enda sõnul, millal saaks juba Afganistanis end sisse seada ning tööd alustada. Otsus ohtlikusse riiki tööle minna ei tulnud talle silmapilkselt. Paju vajas paar päeva mõtlemisaega, aga niipea kui ta oli eneses selgusele jõudnud, oli selge ka minek järgmisele missioonile.

Eesti Päästemeeskonna liikmena on Paju varem töötanud Tšehhis rühmaülemana, Sloveenias ja Islandil nööripäästeõppustel, aga ka Pakistanis ning paljudes muudes kohtades. Ta oli ka üks neist, kes 2005. aasta jaanuaritormi tagajärgede likvideerimisega tegeles ning selle aasta alguses maavärinas kannatanud Haitit aitamas käis. Saareriigis on tema sõnul olukord stabiliseerimas, aga päästeprotsess siiski jätkub.

«Iga missioon kriisikoldes on omaette kogemus ning suhtlemine hädasolijate ja ka teiste abipakkujatega tuleb kindlasti tulevikus kasuks,» oskab Paju oma eelnevaid kriisiolukordades saadud kogemusi hinnata.

Helmandi provintsis tervishoiueksperdiametit pidama hakkav Paju peab oma eesmärgiks nii Eesti Vabariigi kui ka teda lähetavate välisministeeriumi ja MTÜ Mondo väärikat esindamist. Veelgi olulisem on aga Afganistani riigi ülesehitamisele kaasaaitamine ning Helmandi provintsi tervishoiuvaldkonna edendamiseks vajalike projektide elluviimine.

Selles, et meie väikeriik suudab Afganistanis ka abiks olla, on ekspert veendunud. Tema sõnul on Eesti Vabariik oma suhteliselt lühikese taasiseseisvumisajaga jõudnud niivõrd heale tasemele, et suudab Afganistani arengusse anda igati suure panuse. Samuti arvab Paju, et me oleme eeskujuks ja headeks partneriteks ka kõikidele suurriikidele, kes samuti missioonidel osalevad. «Me saame neid (afgaane) abistada muuhulgas nõuannetega, et ka nemad saaksid kunagi iseseisvalt oma käekäigu üle otsustada,» usub Paju tulevikku.

Aastakümneid Afganistani riiki ja elanikke räsinud sõda on kogu maa jätnud väga kehva olukorda, mistõttu peab Priit olukorra lahendamisel kõige olulisemaks just tsiviilpoolt. «Kohalikke tuleb aidata, et nad saaksid muuhulgas oma lapsi koolitada. Just sellest peaks riigi heaolu paranema,» ütleb Paju.

Kuigi Priit otseselt Afganistani minemise juures midagi ei pelga, on tema sõnul oluline, et ohtlikus piirkonnas liiga hulljulgeks ei minda ning ikkagi volituste piires käitutakse. Suure kuumuse ja võika vaatepildi asemel tunneb mees pigem hirmu väljakutse enese ees. «Mul on pigem hirm, kas ma saan oma tööga hakkama,» kirjeldab Paju. See on eriti tähtis, sest mehe sõnul on kõige parem tunne see, kui hädasolijad saavad vajaliku abi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles