Sternfeld: klaaspaneelidele võiks teha täiendava ekspertiisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Sternfeld
Rainer Sternfeld Foto: Teet Malsroos/ Õhtuleht

Vabadussõja võidusamba ühe autori Rainer Sternfeldi sõnul ei ole ta kindel, kas Sans Souci ikka valmistas samba klaaspaneelid piisavalt kvaliteetselt, mistõttu kindluse mõttes võiks paneelidele mõnes sõltumatus laboris teha täiendava ekspertiisi.

«Oleks ikka hea, kui oleks kaks kohtunikku, mitte ainult üks,» ütles Sternfeld. «Siis ma saaksin topeltkinnituse, et kõik on korras.»

Kaitseministeeriumis on võidusamba asenduspaneelid olemas. Sternfeldi sõnul võiks mõned neist viia näiteks Soome mõnesse sõltumatusse laborisse lisaekspertiisi, et tõestada, kas Sans Souci antud sertifikaat ikka vastab tegelikkusele.

Sternfeldi väitel nõudis ta Sans Souci esindajatelt, et enne tootmist läbiksid klaaspaketid põhjalikud katsetused tingimustes, mis ületaksid mitmekordselt tavapärast kuumust, päikesekiirguse taset ja muid näitajaid. Tšehhid olid seda ka teinud ning esitasid sertifitseeritud labori tunnistuse, et paketid vastavad esitatud nõuetele.

«Aga see on vaid paber, ise ma katsete juures ei viibinud, mingi kahtlus on siiani hinges, kuigi tšehhid andsid omapoolsed garantiid,» kinnitas Sternfeld. «Kui kaua klaaspaneelid vastu peavad, seda ei oska ma küll öelda. Sans Souci ja kaitseministeeriumi vahelisest lepingust mäletan aga punkti, et võidusamba projekteeritud eluiga peab olema sada aastat.»

Seetõttu ongi tema sõnul ainuke risk selles, et kui klaaspaketid on ebakvaliteetselt kokku pandud, siis võivad nendes mingid muutused toimuda. Seda näitab aga ainult aeg.

Sternfeld kinnitas, et võidusamba autorite esmane eesmärk oli, et paneelid oleksid täisklaasist. Sans Souci ei suutnud aga niisugust lahendust pakkuda. Soome firma Iittala oleks ehk suutnud, kuid neile ei sobinud kaitseministeeriumi soovitud väga lühike tähtaeg. Sternfeldi sõnul saigi aeg põhjuseks, miks tšehhide pakkumine valiti.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet ütles, et kuna aasta jooksul pärast Vabadussõja võidusamba avamist pole klaaspaneelidega midagi olulist juhtunud, ei ole ministeeriumil praegu mingit alust arvata, et paneelide konstruktsioon oleks ebasobiv või mittetöökindel.

«Tõsi, kolm paneeli muutsid pärast monumendi avamist möödunud suvel küll värvust ning need vahetati kohe ka välja,» ütles Kuimet. «Tänaseks on analüüsi tulemustest selgunud, et probleem ei peitunud mitte paneelide konstruktsioonilises lahenduses, vaid selles, et koostamise ajal oli paneelide sisse sattunud mingit keemilist ainet, mis tingiski värvuse vahetuse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles