Toomas Kiho: lapsi toovad sootud toonekured

Toomas Kiho
, Akadeemia peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Kiho
Toomas Kiho Foto: Peeter Langovits

Ajakirja Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho keerab absurdivindi peale murele sooliste stereotüüpide, habemega meeslauljaid ahistava sallimatuse ja mitmesuguste kooseluvormide pärast.

Teatavasti toovad lapsi toonekured. Nad lendavad ringi ja kannavad nokas beebisid nagu postipakke laiali üle maa. Seega tasub praeguste demograafiliste suundumuste kõrvale – kus probleemiks on madal sündimus – analüüsida just nimelt toonekurgede elu. Praegu, õitsvas kevades on seda ka kerge teha, sest kõikjal Eestis võib näha toonekurgede toimetamisi oma avatult kõrgel asetsevate pesade kallal. Käib kibe pesakorrastus ja pereloomine. Enamasti näeme Eestis valgeid, mustad on meil haruldased, kuid ega nendegi pereelu ja harjumused valgete omast suurt erine.

Toonekurgede elu on sisse seatud väga otstarbekalt ja tolerantselt ning sellest oleks meil palju õppida. Eriti tänapäeva Euroopa trendide taustal. Õige paljud ühiskonnaelu probleemid, millele on viimastel aastatel järjekindlat viidatud, oleksid hõlpsasti leevendatavad neilt õppust võttes, kuna nende koosluses on need tundmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles