Rahandusministeerium: inflatsioon jääb väga madalaks ka suvekuudel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeerium
Rahandusministeerium Foto: Peeter Langovits

Aastane inflatsioon jääb ka suvekuudel väga madalaks, samas sügisel hakkab järk-järgult kiirenema, kommenteeris rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas kaupade ja teenuste 0,1 protsendi suurust tõusu mais.

«Tarbijahindade tõus on selle aasta jooksul langenud väga madalale tasemele odavnenud importkaupade tõttu, mille osakaal tarbimiskorvis on suur. Impordihinnad pöördusid langusesse möödunud aastal ning selle aasta alguses on see jätkunud. Lisaks on seda võimendanud euro tugevnemine,» kommenteeris Pungas.

Statistikaameti andmetel tõusid hinnad mais kuuga 0,1 protsenti ning aastases võrdluses alanes inflatsioon 0,1 protsendini.

«Kevadel hakkas hindu mõjutama ka toiduainete odavnemine välisturgudel. Piimatoodete hinnad on pöördunud langusesse suurenenud pakkumise tõttu ning aiasaadused on odavnenud tänu soodsale ilmastikule. Neil põhjustel pöördusid ka toidu hinnad siinsel turul langusesse. Mais olid puu- ja köögiviljad ligi kümnendiku soodsamad kui aasta tagasi ning toiduhinnad kokku ligi üks protsent odavamad. Viimati olid toiduhinnad languses neli aastat tagasi,» lisas Pungas.

«Aastane inflatsioon jääb ka suvekuudel väga madalaks, samas sügisel hakkab järk-järgult kiirenema. Üheks põhjuseks on teenuste hinnatõus tasuta kõrghariduse taandumise tõttu septembris ning palgakasvuga kaasnevad hinnasurved. Lisaks hakkab toiduainete hindu mõjutama aastatagune madal võrdlusbaas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles