Tallinnas saab tasuta sõita uue põlvkonna hübriidbussiga

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas katsetatakse mõne nädala jooksul uut Volvo hübriidbussi, mis on teistest samalaadsetest sõidukitest sammu võrra ees ning millega sõitmine on katsetuste ajal kõigile tasuta.


«Buss sõidab peatusest ära elektri jõul ning valgusfoori alt samuti. See tähendab, et just nendes kohtades, kus on CO2 kontsentratsioon kõige suurem, see buss seda juurde ei tooda,» rääkis Tallinna Linnatranspordi ASi juhatuse esimees Enno Tamm.

Hübriidbussi diiselmootori heitenorm on Euro 6 ning elektriga sõites ei teki üldse mingeid saasteaineid. Kui bussi kiirus ületab 18 km/h, lülitub automaatselt sisse diiselmootor. Pidurdamisel salvestab buss elektrienergiat.

«Sellised buss ja nende järgmine põlvkond on kõige käegakatsutavamad alternatiivid tavalistele diiselbussidele. Järgmise põlvkonna bussid ei ole veel seeriatootmises, aga prototüübid juba sõidavad linnas. Neil on katusel agregaat, mis igas neljandas või viiendas peatuses tõmbab sõitjate väljumise ja sisenemise ajal kondensaatori täis. Niisugune buss sõidab kondensaatorite abil 80 protsenti elektri jõul,» rääkis Tamm.

Praegu katsetatav buss suudab passi järgi sõita elektri jõul kuni 38 protsenti. «Ma isiklikult küll seda ei usu, aga eks elu näitab. Aga isegi kui ta suudab elektri jõul sõita 25 protsenti oma teekonnast, siis juba see on hea näitaja ja selline tulemus on täiesti usutav,» lisas ta.

Täna sõidab hübriidbuss liinil nr 5, seejärel katsetatakse teda 10., 16. ja 24. liinil ning 9. trolliliinil, edaspidi veel teistelgi liinidel.

Katsetuste ajal võivad kõik soovijad sõita hübriidbussiga tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles