Soomes koguvad populaarsust isetehtud vorstikesed

Marina Lohk
, Tarbija24 reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Grillvorstid on paljude soomlaste jaoks suve lahutamatuks osaks ning ühe lihuniku sõnul on uueks trendiks muutumas nende valmistamine oma kodus.

Kotka ettevõtte Kotkan Lihatukku esindaja Panu Eerola sõnul küsitakse nende käest pidevalt grillvorsti retsepte ning samuti on Kotka piirkonnas popiks muutunud vorstivalmistamise kursused, kirjutab yle.fi.

Eerola sõnul on hea vorsti aluseks kõrge kvaliteediga tooraine. Värsket liha tuleb hoida külmikus ning maitseianed ja muud toorained peavad olema täpselt kaalutud, et saada hea tulemus.

Hakkliha ja maitseained segatakse kokku ja pressitakse seasoole sisse. Eerola hoiatas, et kuigi erinevate lisanditega eksperimenteerimine on väärt mõte, ei tasu liiga palju erinevaid maitseid korraga kasutada.

Hiljuti osales Eerola oma vorstidega ka Inglismaal Nottinghamis toimunud vorstivõistlusel ning juba kolmandat aastat järjest tuli sealt tagasi ka auhinnalise kohaga. Tema salarelvaks on vorstimeister Anthony Watson, britt, kes on elanud Kotkas juba kuus aastat.

Anthony Watsoni vorstiretsept:

  • Kaks kilo vähemalt 25-protsendilise rasvasisaldusega sea-hakkliha. Osa sealihast võib asendada ka lamba- või põdralihaga
  • 25 grammi soola
  • 350 grammi vett
  • 12 grammi ürte
  • 3 grammi ingverit
  • 3 grammi koriandrit
  • 3 grammi muskaatpähklit

Sega kõik koostisained kokku. Segu võib enne soole sisse toppimist veel korra hakklihamasinast läbi lasta.
Vorste võib kas praadida või küpsetada ahjus 25 minutit.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles