Infrapuna-teleskoop tungis M83 spiraalgalaktika saladustesse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Messier 83 ehk lõunapoolne Tuliratta galaktika
Messier 83 ehk lõunapoolne Tuliratta galaktika Foto: Wikipedia.org

USA kosmoseagentuur NASA sai infrapuna-kosmoseteleskoobi (Wide-field Infrared Survey Explorer) ehk WISE- teleskoobi abil väga detailsed pildid spiraalgalaktikast Messier 83.

Messier 83 ehk lühidalt M83 asub Maast 15 miljoni valgusaasta kaugusel Hüdra tähtkujus, kirjutab sciencedaily.com.

Teadlased armastavad seda vahel hellitavalt nimetada ka lõunapoolseks Tuliratta galaktikaks.

Tuliratta galaktika nime kannab tegelikult galaktika M101, M83 on sellega sarnane.

M83 galatika on 55 500 valgusaasta suurune, olles umbes pool meie Linnutee galaktika suurusest. Samas on need galaktikad aga sarnase struktuuriga.

Nagu Linnutee, koosneb ka M83 tähtedest, kosmilisest tolmust ja gaasist, moodustades suure spiraali. Samuti leidub seal väga säravaid, kuid lühikese elueaga tähti.

M83 piltide tegemisel mängisid suurt rolli WISEi infrapuna detektorid.

WISE teleskoop saadeti Maa orbiidile 2009. aastal. Selle missiooniks on leida kosmilisi objekte, mis on nähtava valguse spektriosas avastamiseks liiga tuhmid.

WISE teleskoop on tahke vesiniku abil jahutatud väga madala temperatuurini põhjusel, et muidu võib uuringuteks kasutatav infrapunakiirgus selle töökorras olemist takistada.  

M83 galaktika avastas 1752. aastal Healootuse neemel prantslane Pierre Mechain.  Charles Messier kandis selle galaktika oma kosmiliste objektide kataloogi ehk Messieri kataloogi 1781. aastal. Messier tegi selle kataloogi, et eristada udulaike komeetidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles