Itaalia võitleb krutsifikside eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaebab raamatupidamisdirektiivi Euroopa Kohtusse.
Eesti kaebab raamatupidamisdirektiivi Euroopa Kohtusse. Foto: SCANPIX

Itaalia plaanib vastu astuda Euroopa Inimõiguste Kohtu otsusele, mis keelaks klassiruumides hoida krutsifikse, kuna need ei ole kooskõlas õpilaste usuvabadusega.

Euroopa Inimõiguste Kohus leidis novembris, et teatud usulised sümbolid nagu kristlik rist piirab laste usuvabadust. Jaanuaris nõustus kohus siiski kuulama Itaalia edasikaebust, vahendab CNN.

Juhtum sai alguse itaallannast, Soile Lautsist, kellele ei meeldinud, et tema poja klassiruumis on seintel ristid. Ta pöördus Itaalia kohtu poole palvega, et tema poeg peab saama kasvada ilmalikus keskkonnas.

Itaalia kohus soovitas pöörduda Euroopa Kohtu poole, kuna rist on Itaalia ajaloo ja kultuuri sümbol ning niisama seda keelustada ei saa. Kokku kulutas naine kohtukuludeks 5000 eurot.

Katoliku kiriku tegelased olid juhtunus pettunud ning naise peale vihased.

Täna toimub kohtuistung, kus otsustatakse apellatsiooni saatus. Kohtu sõnul on nende poole pöördunud peale Itaalia veel Venemaa, Kreeka, Armeenia, Rumeenia, Leedu, Malta, San Marino, Bulgaaria, Monaco ja Küprose valitsused.

Euroopa Inimõiguste Kohus loodi Euroopa Nõukogu poolt 1959. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles