Lodjaselts ehitab vanale praamile jõekohviku

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lodjaselts avab peagi jõekohviku.
Lodjaselts avab peagi jõekohviku. Foto: Margus Ansu

Emajõe lodjaselts ehitab Kalevipoja kuju juurde ankrusse tõmmatud vanale praamile jõekohviku, kus saab nädala sees limpsida jäätist ja süüa pirukaid ning nädalalõppudel maitsta Tartu kokkade roogasid.

Lodjaseltsi esindaja Liisa-Lota Kaivo (seisab) sõnul keerles jõekohviku idee mitu aastat seltsi liikmete peades, kuid konkreetsemalt hakati tegutsema siis, kui likvideeritavalt Tartu sadamalt õnnestus ära osta vana praam.

Lodjaseltsi juhi Priit Jagomäe (esiplaanil) sõnul värviti ajaloolise aluse üks pool punaseks, teine roheliseks. «Tahtsimegi, et oleks navigatsiooni värvides. Nii nagu laeval on tüürpoordis roheline tuli ja pakpoordis punane. Poid on ju ka jões sama värvi. Eks see ongi natukene õppematerjal ka,» selgitas Jagomägi.

Kohvikuks kasutatav praam on Jagomäe sõnul tegelikult üks vanimaid sisevete laevu. «Alguses oli see tammepuust põhjaga ja Eesti Wabariigi ajal töötas süvendajana. 1962. aastal pandi talle raudpõhi alla ja kasutati kütusehoidlana. 2001. aastal ehitati ümber piiripunktiks ja siis seisis see Praagal,» meenutas Jagomägi praami ajalugu.

Liisa-Lota Kaivo sõnul ehitatakse alusele ligi 100-kohaline katuseterrass, kus saab tulevikus süüa ja vaadata katusekino. «Esimesel aastal ei hakka me ise toitlustust pakkuma, aga igal nädalalõpul kutsume külla ühe koka või kohvikupidaja. Näiteks linnapeal võiks olla siin oma suitsukalaminutid, suitsuahi on meil juba olemas,» pakkus ta.

Nädala sees pakutakse külastajatele pirukaid, jäätist, teed ja kohvi. Esialgu on lodjaseltsil plaan hoida jõekohvik töös kuni suvehooaja lõpuni, kuid kui ilm soosib, siis ka kauem. Jõekohviku avaüritus on plaanitud 19. juunile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles