Teder kahtleb perearstipraksiste omandipiirangute põhiseaduspärasuses

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Õiguskantsler Indrek Teder alustas menetlust, et kontrollida, kas perearstipraksistele seatud omandipiirangud on ikka põhiseadusega kooskõlas.

Tederile esitas mai algul avalduse Eesti Apteekrite Liit, kes leidis, et kui apteekide omanikeringile ei või õiguskantsleri meelest piiranguid seada, siis tuleks kahtluse alla seada ka teistel tegevusaladel kehtivad omandipiirangud. Seepärast palus liit kontrollida, kas advokaadibüroode, audiitorühingute, kohtutäituri- ja notaribüroode ning perearstipraksiste omanikeringile seatud piirangud on põhiseadusega kooskõlas.

Eelmisel nädalal apteekrite liidule saadetud vastuses märkis Teder, et tal pole põhjust kahelda advokaadibüroode, audiitorühingute, kohtutäituri- ja notaribüroode omanikeringile seatud piirangute põhiseaduspärasuses ning seetõttu ei pea ta praegu vajalikuks neid põhjalikumalt analüüsida.

«Küll aga arvestades, et perearstipraksistele kehtestatud omandipiirangute põhiseaduspärasuse küsimuses on juba varem tõusetunud kahtlused, pean vajalikuks selles teie tõstatatud küsimuses kujundada seisukoht. Tänan teid sellele võimalikule põhiseadusvastasele piirangule tähelepanu juhtimast,» lisas õiguskantsler.

Kehtiva seaduse kohaselt võivad perearstid tegutseda füüsilisest isikust ettevõtjana või üldarstiabi osutava äriühingu kaudu, mille osanik või aktsionär võib olla kas perearst või kohalik omavalitsus, mille haldusterritooriumil äriühingu tegevuskoht asub.

Apteekide omandipiirangute kohta ütles Teder samas, et ei ole võtnud seisukohta, kas põhiseaduse järgi võib apteekide pidajate ringi piirata. Enda sõnul hindas ta kevadel apteegikorraldust muutva eelnõu algversioonis ette nähtud omandipiirangute mõju ning leidis, et toona välja pakutud regulatsioon ei võimaldanud järeldada, et piirangute kehtestamisel 2006. aastast linnades tekkinud turulukk kaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles