Noortel kunstnikel tuleb käia ka Võrus ja vee all

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kõrgema kunstikooli professor Peeter Linnap vigurdas tulekustutiga enne eelkaitsmist tuju heaks oma tudengil Sigrid Kuusel, kes on teinud lõputööks veealuste fotode sarja.
Tartu kõrgema kunstikooli professor Peeter Linnap vigurdas tulekustutiga enne eelkaitsmist tuju heaks oma tudengil Sigrid Kuusel, kes on teinud lõputööks veealuste fotode sarja. Foto: Margus Ansu

Galerii Noorus on täis uusi taieseid, millest küll kõik ei ole ühtviisi kunstiväärtuslikud. Nende autorid on Tartu kõrgema kunstikooli tänavused lõpetajad. Mis on nende loomingust väga väärt ja mis vähem, asuvad komisjonid otsustama täna.

Eile oli galerii suures saalis ja samuti katakombilaadses keldris kibekiire eelkaitsmine. Päris kaitsmised tõelise, palju nõudlikuma komisjoni ees vältavad mitu päeva. Neid jätkub järgmise teisipäevani.

Lõputöid on väga mitmelt kunstialalt, teemasid leidub palju nagu vanal hallil ajal raamatusarja «Seiklusjutte maalt ja merelt» teoseid. Kusjuures diplomandid on taieste loomiseks käinudki nii maal, näiteks Võrumaal, kui ka vee all.

Esimene eelkaitsja

Esimene eelkaitsja oli eile Reela Nigul, kes on juba õpingute ajal alustanud oma kaubamärgi Dotti edendamist isiklikus ettevõttes. Täna hommikul on ta samuti esimene, kes asub oma lõputööga kõrgema kunstihariduse saamise teel lõpuponnistust tegema.

«Mu eesmärk oli disainida värvilised suurte geomeetriliste motiividega pleedid, mis sobiksid skandinaavialikku modernsesse interjööri,» ütles ta.

Ta leidis endale Võrust koostööpartneri, kudumisettevõtte Norrison, kus tema programmeeritud masinad kudusid pleedisarja «Dots» valmis.

Tekstiiliprofessor Aet Ollisaar nimetas tema lõputööd huvitavaks, kusjuures näiteks nullidekujuline muster meenutab hea tahtmise juures ka Tartu kõrgema kunstikooli tekstiiliosakonna tänavust 20. aastapäeva.

See tähtpäev kajastub sisuliselt kõikides nüüdsetes selle eriala lõputöödes, sest need näitavad kogu õppekava ulatuse ära. «Lõputööde hulgas on kõike konkreetsetest disainiprojektidest kuni moekollektsioonideni,» ütles professor Ollisaar.

Allveefotograafia

Keldrikorrusel sai eile eelkaitsmisega hästi hakkama Sig-rid Kuusk, kes on teinud oma fotod külmas sogases kevadvees. Enne pildistama asumist tegi ta aga märtsist maini läbi USA fotograafi Alex Kirkbride’i allveefotograafia kursuse.

Kõrgem kunstikool on professor Peeter Linnapi andmeil möödunud aastast maailmas üks vähestest kõrgkoolidest, kus allveefotograafia kuulub uuenduslikku õppekavasse. «Selleaastase Kirkbride’i kursuse praktiline osa toimus 4.–11. maini Rummu karjääris, mida peetakse üheks huvitavamaks sukeldumiskohaks Eestis,» lisas professor Linnap.

Sigrid Kuusk on komisjonile ja Nooruse galerii külastajatele välja pannud viiest suurest veealusest pildist koosneva sarja. «Diplomitöös keskendusin veehirmude fotograafilisele maandusele, mille all pean ennekõike silmas fotode abil inimeste veehirmudest tuleneva pinge leevendamist,» ütles Kuusk.

Kõrgema kunstikooli kõikidest lõputöödest saab asjahuviline ülevaate galeriis Noorus. Valminud on lõputöid kajastav trükis «Lend 2014».

Galeriis Noorus

• Tartu kõrgema kunstikooli lõputööde kaitsmised on 10.–17. juunini galeriis Noorus (Riia 11).

• Lõputööde kaitsmised on avalikud, vaatama ja kuulama on oodatud kõik.

• Lõputööde kaitsmine toimub valdkonniti: täna ja homme on disaini, 12. ja 13. juunil restaureerimise-konserveerimise ning 16. ja 17. juunil kunstide suuna lõputööde kaitsmised.

• Täpne ajakava on avaldatud veebilehel www.artcol.ee/uliopilasele/loputood.

• Täna kell 10 astub esimesena komisjoni ette Reela Nigul, kes on lõputööks valmistanud pleedide kollektsiooni «Dots» Maarja Tamjärve juhendamisel.

• Viimasena läheb komisjoni ette 17. juunil kell 13.15

Katri Korbun lõputööga «Selfie ehk endast tehtud pildi fenomen tänapäeva ühiskonnas», mille valmimist on juhendanud Alan Proosa.

• Galeriis on välja pandud enam kui 50 noore kunstniku, restauraatori ja disaineri teost.

Allikas: TKK

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles