Tartu folklorist pälvis rahvusvahelise raamatupreemia

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eda Kalmre Vanemuise pargis.
Eda Kalmre Vanemuise pargis. Foto: Margus Ansu

Tartu doktorikraadiga folklorist Eda Kalmre, kelle igapäevane töökoht asub Vanemuise tänavas Eesti kirjandusmuuseumis, sai Tartu sõjajärgsete kuulujuttude uurimuse, täpsemalt monograafia «The Human Sausage Factory. A Study of Post-War Rumour in Tartu» eest rahvusvahelise Brian McConnelli raamatupreemia.

See tehti teatavaks Rahvusvahelise Tänapäevamuistendite Uurimise Seltsi (ISCLR) aastakonverentsil Prahas. Raamat ilmus 2013. aastal Rodopi kirjastuses üllitatavas Baltikumi seerias «On the Boundary of Two Worlds: Identity, Freedom, and Moral Imagination in the Baltics».

Briti ajakirjaniku, paljude raamatute autori ja folkloristi John Brian McConnelli auks loodud raamatupreemiat antakse välja 2007. aastast ja see on mõeldud tänapäevase rahvajutu uurimise edendamiseks. Eda Kalmre on esimene Euroopast ja mitteingliskeelsest kultuuriruumist pärit teadlane, kes sai McConnelli preemia. Seni on selle tunnustuse osaliseks saanud Põhja-Ameerika folkloristid.

Homses Tartu Postimehes kirjutab Raimu Hanson preemiast ja preemia toonud raamatust, aga samuti Eda Kalmre paarist viimasel ajal eriti suurt tähelepanu pälvinud teadusartiklist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles