Hispaania modell läks kloostrisse

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olalla Olivares
Olalla Olivares Foto: blogspot.com

Hispaania modell ja näitlejatar Olalla Oliveros, olles saanud enne seda just rollipakkumise suure eelarvega filmi, suundus selle asemel hoopiski poolkinnisesse kloostrisse ja pürgib nüüd nunnaks, kirjutab USA katoliiklik väljaanne National Catholic Register.


Oliveros on Hispaanias tuntud nii tänava- kui telereklaamidest, samuti teinud näitlejatööd. Möödunud kuul läks ta elama Püha Miikaeli ordu poolklausuuri.

Maise kuulsuse selja taha jätta otsustanud Oliveros ei soovi enam endast rääkida. Ütleb vaid, et sai pöördelise kogemuse külastades mõne aasta eest tuntud palverännukohta Fatimat. Enda sõnul ei suutnud ta pärast Fatimas käimist peast pühkida pilti endast nunnarüüs, kuigi alguses pidas mõtet absurdseks. Pärast pikka järelemõtlemist mõistis Oliveros, et tegu on kutsumusega. «Issand ei eksi kunagi. Ta küsis, kas ma järgneksin talle ja ma ei saanud keelduda,» lausub ta.

Kuigi aastaid on räägitud nii vaimulike ordude kui preestrikutsumuste kokkukuivamisest, näitab Oliverose otsus katoliikliku blogi First Things andmeil tegelikult viimastel aastatel Hispaanias vaikselt märgatavat usu juurde naasmise tendentsi.

Centro de Investigaciones Sociológicasi (CIS) andmeil tõusis vähemalt korra nädalas missal käivate inimeste arv 2011. aasta 12,1 protsendilt 2012. aastal 15 protsendile ning kasvas mullu veelgi – 23 protsendile. Kirikumaksu maksvate hispaanlaste arv tõusis 2007. aasta kaheksalt miljonilt 2013. aastaks üheksale miljonile.

Viimasel kolmel aastal on kasvanud ka preestriseminari astuvate ning nunna- ja mungaordudega liituvate noorte hispaanlaste arv. Mullu suundus Hispaania diötseesiseminaridesse õppima 1321 noort meest. Viimaste aastate keskmine kloostrisse astuvate noorte naiste arv selles riigis on 400 ringis.

First Things toob näiteks ühe klarisside konvendi Lermas, kus 1994. aastal elas 28 nunna, 2009. aastaks oli asukate arv kasvanud aga 134-le. Üks Lerma nunnadest pani omakorda aluse oma ordule, keda kutsutakse nende teksarüüde pärast teksades õdedeks ning kes said Vatikanilt heakskiidu aastal 2010.
 

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles