Soome uueks peaministriks saab Alexander Stubb

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome uus peaminister Alexander Stubb.
Soome uus peaminister Alexander Stubb. Foto: SCANPIX

Soome konservatiivne Koonderakond (Kokoomus) valis laupäeval oma uueks esimeheks praeguse Euroopa asjade ja väliskaubandusministri Alexander Stubbi, kellest saab ühtlasi riigi uus peaminister.

Stubbi poolt hääletas valimiste teises voorus 500 partei suurkogu delegaati, sotsiaal- ja tervishoiuminister Paula Risikko kogus 349 poolthäält.

Majandusminister Jan Vapaavuori pudenes üllatuslikult konkurentsist juba esimeses voorus.

Lahkuv peaminister Jyrki Katainen on töötanud valitsusjuhina kolm aastat ja teatanud, et soovib jätkata tegevust Euroopa Liidu struktuurides.

USA-s doktorikraadi kaitsnud 46-aastane Stubb on öelnud, et Soome oleks pidanud 1995. aastal liituma üheaegselt nii Euroopa Liidu kui NATO-ga. Ta on iseloomustanud ennast kui EL-i entusiasti ja spordihullu.

Aastatel 2001-2003 töötas Stubb Euroopa Komisjoni toonase presidendi Romano Prodi nõunikuna. Aastatel 2004-2008 oli ta Euroopa Parlamendi liige. Seejärel töötas ta kolm aastat Soome välisministrina.

Koonderakonnal on Soome 200-kohalises parlamendis 44 kohta. Mai lõpus peetud europarlamendivalimistel saavutas erakond suurima toetuse, kogudes 22,6 protsenti häältest Keskerakonna 19,7 ja Põlissoomlaste 12,9 ees.

Koonderakond juhib viiest parteist koosnevat võimuliitu, kuhu kuuluvad veel sotsiaaldemokraadid (SPD), rohelised, Rootsi Rahvapartei ja kristlikud demokraadid.

Mais vahetus sotsiaaldemokraatide esimees, kui Jutta Urpilaineni vahetas partei eesotsas välja Antti Rinne, kellest sai ka uus rahandusminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles