Raidma: sõja- ja rahuaega ühendav riigikaitseseadus võtab kuju

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma, riigikaitsekomisjoni liige Marianne Mikko ja kaitseväe peastaabi ülem Igor Schvede vestlevad kindral Hans-Lothar Domrösega.
Riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma, riigikaitsekomisjoni liige Marianne Mikko ja kaitseväe peastaabi ülem Igor Schvede vestlevad kindral Hans-Lothar Domrösega. Foto: Riigikogu pressitalitus

Esmaspäeval sai riigikogu riigikaitsekomisjon ülevaate uue riigikaitseseaduse väljatöötamise hetkeseisust, peagi kooskõlastusringile jõudev eelnõu ühendab endas rahu- ja sõjaaja riigikaitse.

«Eesti riigikaitse üldist korraldust reguleerivad seadused on hakanud selgelt ajale jalgu jääma. Esiteks on nad vastu võetud enne Eesti liitumist EL-i ja NATO-ga, teiseks on tänane julgeolekukeskkond ja riigikaitse reaalsus küllaltki tugevalt muutunud,» ütles riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma.

Uue seaduse loomise protsess lähtub 2010. aasta lõpus vastu võetud riigikaitsestrateegiast, riigikaitseseaduse rohelisest raamatust ja kehtivast koalitsioonilepingust. Eesmärgiks on selle aasta lõpuks jõuda seaduse vastuvõtmiseni.

«Täna on kaitseministeerium alustanud protsessiga, kus kolm kehtivat seadust – rahuaja- ja sõjaaja riigikaitseseadused ning rahvusvahelise sõjalise koostöö seadus avatakse ning üheks terviklikuks riigikaitseseaduseks kirjutatakse. Uut seadust on kindlasti vaja ka meie laia riigikaitsekäsitluse rakendamiseks ning rahu- ja sõjaaja riigikaitseliste juhtimissüsteemide ja vastutusalade ühtlustamiseks,» ütles Raidma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles