Andmekaitsesse pöördumine on paari aastaga viiekordistunud

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvakaamera
Turvakaamera Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Andmekaitse inspektsiooni pöördumiste arv on seitsme aastaga viiekordistunud ning eelmisel aastal vaatas inspektsioon läbi ligi 2000 pöördumist.

Andmekaitse inspektsiooni peadirektor Viljar Peep ütles täna riigikogu põhiseaduskomisjonile ameti tegevust tutvustades, et kui veel 2007. aasta jooksul vaadati läbi 110 kaebust ja 251 selgitustaotlust, siis 2013. aastal olid need arvud vastavalt 550 ja 1370

Samuti sai andmekaitse inspektsiooni nõuandetelefon mullu 1344 kõnet. Kuigi pöördumiste kasv on viimastel aastatel oluliselt kasvanud, on inspektsiooni ametnike arv vähenenud.

Andmekaitse inspektsioonil on kujunenud tavaks igal aastal lisaks seadusest tulenevatele kohustustele keskenduda ka mõnele ühiskonnas tähelepanu väärivale olulisele teemale. Mullu oli selleks kaamerate kasutamine töökohtadel, avalikus ruumis ja avalikel üritustel. Selle valdkonna põhjalikuma käsitlemise raames valmis ka kaamerate kasutamise juhend.

Tänavu on andmekaitseasutuse pilk suunatud isiklike mobiilsete seadmete kasutamisele töökohtadel ning väikeettevõtlusel ja e-kaubandusel. Valmimas on kaks olulist juhendit, kus inspektsioon annab nõu nii infoturbe kui isikuandmete kaitset puudutavates juriidilistes küsimustes.

Järgmine aasta toob suure tõenäosusega kaasa suurema tähelepanu avaliku sektori masinloetava teabe taaskasutamisele ning avaliku võimu ja inimeste vaheliste elektrooniliste suhtluskanalite korrastamise võimalustele. Inspektsioon vaatleb põhjalikumalt teabeväravat eesti.ee kui registreid.

Viljar Peep märkis, et teabevärava eesti.ee võimalused on suuresti kasutamata, mis puudutab näiteks haldus- ja kohtumenetluse alast teavet. Ta näeb siin väljakutset ka ärisektorile uute nutikate e-teenuste ja -lahenduste väljatöötamiseks. Samas on peadirektori arvates veel kõvasti ruumi õigusliku baasi täiendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles