Spaa aitab üksindust peletada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spaa.
Spaa. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Spaapuhkus ei kosuta mitte ainult väsinud ihu, vaid ka hinge, pakkudes ohtrasti võimalusi eakaaslastega uusi tutvusi luua.

Silvi* plaanis aastaid tagasi koos abikaasaga Kesk-Eestis tõuloomakarja pidama hakata. Uued hooned olid mehe vanemate talumaadele just püsti saanud, kui vähiga võidelnud mees haigusele alla jäi.

Et aeg ei leevendanud ema leina ja üksindusetunnet, ostsid lapsed Silvile lõpuks Pärnusse sanatooriumituusiku. Lootuses, et ehk toob vaheldus natukenegi rõõmu.

Sanatooriumi tantsuõhtul kohtus Silvi Pekkaga, Soome talunikuga, kes oli leseks jäänud juba aastaid varem. Kuigi naine suhtus algul uude tuttavasse tõrjuvalt, võitis viisakas ja intelligentne mees ajapikku Silvi poolehoiu, sõpruse ja hiljem ka südame. Lisaks õnnelikule armastusele sai teoks ka Silvi unistus talupidamisest, ainult et talu asus mitusada kilomeetrit põhja pool, Kesk-Soomes.

Värska sanatooriumi psühholoog Ingrid Ojaperv ütleb, et spaas ja sanatooriumis on väga kerge suhteid luua. „Ekskursioonid, matkad, võimlemised, ujumised – igal pool tekivad oma väikesed grupikesed,” sõnas ta. Sanatoorium on tema arvates suhete loomiseks väga turvaline koht, kus tutvused tekivad loomulikult. Häid sõpru on leitud ka nende seast, kellega ühte söögilauda istuma satutakse.

Ojaperv kinnitab, et kui vanem inimene on üksi jäänud, võib sanatooriumi tulekust olla väga palju kasu, juba ainuüksi keskkonnavahetus aitab üksindust peletada. „See, kas inimene vajab seltsi ja uusi tuttavaid, on sügavalt individuaalne, aga võimalust uute suhete loomiseks pakub sanatoorium kindlasti, sest ühisüritustele tõmmatakse kergesti kaasa,” selgitab ta. „Näiteks Värska pakub loodust ja vaikust, aga samal ajal on personal setomaalastena suhtlevam ja avatum, setu kohalikud tantsud kaasakiskuvad.”

Ojaperv teab mitmeid juhuseid, kus sanatooriumitutvus on aluse pannud aastatepikkusele sõprusele. „Mõned on leidnud hea sõbranna ja nüüd käivad nad sanatooriumis kord aastas samal ajal,” toob ta näiteks. Samas on tema sõnul ka neid, kes on leidnud vastassoost sõbra, kokku elama pole mingil põhjusel kolitud, aga kord aastas kohtutakse sanatooriumis, puhatakse ja käiakse koos looduses jalutamas.

Ka Kuressaares tegutseva spaahotelli Meri müügispetsialist Sirje Murumets kinnitab, et spaast leiab uusi sõpru. „On vanainimesi, kes tahavad rahu ja vaikust, aga on ka neid, kes tulevad uusi tutvusi sõlmima. Meil on tantsu- ja karaokeõhtuid, sealt leiab uusi tuttavaid kergesti, see käib ju asja juurde,” selgitab ta.

Ravispaa Estonia turundus- ja müügijuht Marje Braunbrück arvab, et spaasse tullakse erinevate ootustega, üks neist on sõlmida uusi tutvusi. „On inimesi, kes soovivad eemale linnakärast ja rohkest suhtlemisest, kes tulevad spaasse, et lõõgastuda ja olla rahus, mõelda oma mõtteid ning lihtsalt puhata ja lasta enese eest hoolitseda. Aga on ka inimesi, kes tulevad just uusi sõpru ja tuttavaid otsima. Enamasti on need inimesed, kes on jäänud üksi ja kellel igapäevast suhtlemist on vähe,” selgitab ta.

Estonia ravispaa pakub võimalust õhtusel ajal omaealistega koos olla, natuke jalga keerutada, suhelda ja uusi tutvusi sõlmida, nädalas on olenevalt hooajast 2–4 tantsuõhtut. „Kõik on sinna teretulnud, tantsuõhtuid armastavad nii meie Soome kui ka Eesti kliendid,” kinnitab Braunbrück.

*nimi muudetud

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles