NATO: Moskva rahastab kildagaasi vastu võitlejaid

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen. Foto: SCANPIX

NATO juht Anders Fogh Rasmussen ütles Londonis, et Vene luureteenistused finantseerivad varjatud kujul Euroopa keskkonnarühmitusi viimaste võitluses nn fräkkimise vastu ning teevad nendega koostööd hoidmaks Euroopa Liitu sõltuvuses Vene gaasist.

Rasmusseni sõnutsi on energiajulgeoleku tõhustamine «ülimalt tähtis», võttes arvesse viisi, kuidas Moskva Euroopat «šantažeerib».

«Ma olen kohanud liitlasi, kes võivad tunnistada, et Venemaa – osana nende viimistletud info- ja valeinfo kampaaniast – osaleb aktiivselt nn valitsusväliste organisatsioonide ehk siis kildagaasi vastu võitlevate keskkonnaorganisatsioonide töös, et hoida Euroopat sõltuvuses Venemaalt imporditud maagaasist,» vahendab Financial Times Rasmusseni poolt Chatham House’i mõttekojas lausutud sõnu.

Euroopa Liit saab Veenmaalt ligikaudu kolmandiku oma gaasist ja naftast. Samas asuvad territooriumil arvestatavad kildagaasivarud, mis võiksid impordisõltuvust oluliselt vähendada.
Anonüümsust palunud NATO allikas ütles Financial Timesile, et nende teada tegeleb Venemaa «desinformeerimisega mitmes valdkonnas, energia kaasa arvatud».

Mõnede ekspertide arvates võivad Venemaa sekkumised Ida-Ukrainas olla tingitud ka sealsetest kildagaasivarudest, mille kasutamise osas on juba sõlmitud leping näiteks Royal Dutch Shelliga.
Kildagaasi vastaseid ja mitte eriti rahvarohkeid miitinguid Donetskis korraldas üks praegustest nn Donetski Rahvavabariigi liidritest Denis Pušilin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles