Vabaduse väljaku äärde kerkib uus büroohoone

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitektuurikonkursi võitis töö nimega Kawe City.
Arhitektuurikonkursi võitis töö nimega Kawe City. Foto: Kawe

Vabaduse väljaku äärde rajatakse uus büroohoone, kus on kokku 10 770 ruutmeetrit pinda.


Kinnisvaraettevõtte Kawe ja Tallinna linna koostöös toimunud arhitektuurikonkursi võitis töö nimega Kawe City. Töö autoriteks on arhitektid Üllar Ambos, Pille Noole, Jaan Kuusemets ja Jiannis Lykouras. Konkursil osales kokku 27 tööd, osalejaid oli ka Portugalist ja Taanist.

Kawe partneri Jaanus Kosemaa sõnul on esikohatöös kõige paremini arvestatud ühiskondlike huvidega, hoone arhitektuurne keel on konservatiivne ning soliidne. Kosemaa hinnangul ei konkureeri rajatav hoone Vabaduse väljaku vanema hoonestusega, vaid suhestub hästi näiteks hotelli Palace fassaadielementide rütmiga.

Kawe omandas kinnistu aasta tagasi eesmärgiga algatada detailplaneering ning hoonestada kinnistu kaasaegse ärihoonega, sobitades selle Vabaduse väljaku äärsesse linnaruumi. Detailplaneeringu algatamise käigus otsustati koostöös linnaplaneerimise ametiga korraldada avalik arhitektuurikonkurss, leidmaks linnaruumi kujundamiseks parimat lahendust.

Kosemaa sõnul koostatakse detailplaneeringu algatamiseks arhitektuurne eskiis peamiselt mahu määratlemise eesmärgil ning on hea, kui enne avalduse sisseandmist on leitud teatav ühine keel, vältimaks üllatusi. Kosemaa hinnagul jäädakse valitud hoone arhitektuuri juurde ka siis, kui alustakse ehitust.

Kaheksaliikmelisse žüriisse kuulusid linnaplaneerimise ameti, Kawe ja Eesti Arhitektide Liidu esindajad. Parimate tööde autorite autasustamine toimub kolmapäeval, 25. juunil kell 16 Kawe Plaza esimesel korrusel. Seal avatakse ka näitus kõigist konkursile laekunud töödest ja see on kõigile huvilistele avatud 26. ja 27. juunil kella 12-18.

Kawe on pikaajaliste ärikinnisvarainvesteeringutega tegelev ettevõte, mille portfellis on 14 objekti kogupindalaga rohkem kui 125 000 ruutmeetrit: kuus büroohoonet ja kaheksa tööstuskinnisvara objekti koguväärtuses 102 miljonit eurot. Kawe suuromanikud on Norra investorid. Hetkel projekteerib Kawe uut ärihoonet Baltika Kvartalisse, mille ehitamisega plaanitakse alustada käesoleva aasta suvel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles