Eesti juhitud läbirääkimiste tulemusena tõhustatakse ÜRO arenguabi süsteemi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peakorter New Yorgis.
ÜRO peakorter New Yorgis. Foto: Wikipedia.org

Eesti juhitud läbirääkimiste tulemusena tõhustatakse ÜRO arenguabi süsteemi ning luuakse võrdõiguslikkust ja naiste õigusi edendav agentuur.

Eile, 2. juulil võttis ÜRO peaassamblee vastu otsuse, mis sisaldab samme ÜRO arenguabi süsteemi tõhustamiseks ja peab andma olulise tõuke ÜRO aastatuhande arengueesmärkide saavutamisele.

Intensiivsed läbirääkimised kokkuleppe leidmiseks ÜRO liikmesriikide vahel kestsid Eesti ja Tuneesia suursaadikute juhtimisel kuus kuud.

«Usun, et saavutasime parima võimaliku tulemuse,» ütles Eesti suursaadik ÜRO juures Tiina Intelmann. «Läbirääkimised 192 osapoole vahel on alati väga keerukad, kuid õnneks on kõik liikmesriigid ühel meelel, et arengueesmärkide saavutamiseks tuleb järgmise viie aasta jooksul teha äärmiselt suuri pingutusi.»

Kokkuleppe olulisust märkis otsuse vastuvõtmisel ka ÜRO peasekretär Ban Ki-Moon, kes rõhutas, et ÜRO peaassamblee otsusega on tegemist on väga julge ja epohhi loova saavutusega. «Mul on väga hea meel, et läbirääkimised Eesti ja Tuneesia suursaadikute juhtimisel viidi läbi hõlmaval, läbipaistval ja tõhusal moel,» ütles ÜRO peaseretär.

2. juuli otsusega loodi ÜRO-s agentuur, mis hakkab tegelema naiste õiguste ja võrdõiguslikkuse küsimusega laiemalt, kuid samas ka ellu viima aktiivseid ja selgelt suunatud programme naiste olukorra parandamiseks arenguriikides.

«Mitmed rahvusvahelised uuringud on näidanud, et just vähene tähelepanu naiste tervishoiule, haridusele ja kohale ühiskonnas on oluliseks takistuseks paljude majanduslikult halvemal järjel olevate riikide arengus,» selgitas Eesti suursaadik ÜRO juures.

Otsusega vaadatakse kriitiliselt üle ka kogu ÜRO arenguabi süsteemi toimimine, luues arenguriikidele paremad võimalused saada arenguabi läbi ÜRO fondide ja programmide
kooskõlas riikide endi koostatud ühtsete arengukavadega ning tagatakse neile ulatuslikumad võimalused kaasa rääkida ÜRO otsustusmehhanismides. Samuti on eesmärgiks hoida kokku raha programmide haldamise pealt.

ÜRO aastatuhande arengueesmärgid lepiti kokku 2000. aastal ning need sisaldavad konkreetseid sihte 2015. aastaks. Eesmärgid hõlmavad vaesuse vähendamise erinevaid aspekte, sealhulgas alghariduse tagamist, tervishoiuprobleemide ja keskkonnaküsimuste lahendamist ning soolise võrdõiguslikkuse edendamist. ÜRO aastatuhande arengueesmärkidest on saanud rahvusvahelise arengukoostöö alustalad nii arengumaade, doonorriikide kui ka rahvusvaheliste organisatsioonide tegevusele.  

ÜRO aastatuhande arengueesmärkide täitmisest tehakse vahekokkuvõte 2010. septembris toimuval ÜRO tippkohtumisel New Yorgis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles