Rõivas sattus partei sisekriitika alla

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu öisel istungil sünnib nii mõndagi. Spontaanselt, iseeneslikult. Sest aega aruteluks on rohkem kui päeval. Nii hakkas enne nädalavahetuse pikki pühi öisel ajal riigikogu saalis reformierakondlaste ridades vaikselt võrsuma arutelu, kas see, et nende liider, valitsusjuht Taavi Rõivas otsustas Tallinna Televisiooni (TTV) valitsuse pressikonverentsile mitte lubada, on õige samm.

Ei, paljude hinnangul ei ole, näitab Reformierakonna fraktsiooni liikmete kuulamine.

«Ma arvan, et see ei olnud kõige parem otsus,» lausus endine riigikohtu esimees ja tosin aastat Euroopa Inimõiguste Kohtu kohtunikuna töötanud Rait Maruste. «Ei ole peaministri asi, kuigi talle ei pruugi [TTV] meeldida, hakata niimoodi ainuisikuliselt talitama, ja lihtsalt meeldimise järgi välja visata ei ole sõna- ja meediavabaduse koha pealt õige tegu.»

Pimedate Ööde filmifestivali juht Tiina Lokk-Tramberg lausus, et ka tema silmis paistab see ajakirjandusvabaduse eiramisena, kui keelata telekanalil, millel on ametlik tegutsemisluba, osaleda valitsuse pressikonverentsidel.

Rõivas seletas eile – ühtlasi vastuseks mitmele erakonnakaaslasele, kes heitsid talle seoses TTV tõrjumisega ette emotsionaalsust ja läbimõtlematust –, et otsuse TTV ajakirjanikega mitte koostööd teha langetas ta juba oma ametiaja algul.

Esiteks, põhjendas valitsusjuht, ei pea ta õigeks, et Tallinna linnavalitsus kuritarvitab umbes kümme miljonit eurot maksumaksja raha propaganda tegemiseks sellal, kui raha vajavad näiteks lasteaiad ja pealinna tänavad. Teiseks seadis ta kahtluse alla, kas TTVs pakutav on üldse ajakirjandus, kui kanal isegi ei püüdle oma sisus tasakaalustatuse poole.

«Viskaks ta, raisa, välja»

Lokk-Tramberg möönis, et TTV on teinekord hiilanud väga mahlaste ütlemistega, mis võivad minna üle korrektsuse piiri, aga meelsuse pärast karistamisega – «senikaua kui ei ole toimunud riigi reetmist» – pole ta nõus. «Igaühel on õigus oma vaadetele,» nentis ta.

Eelmine kultuuriminister Rein Lang, kes kirjutas välja TTV kehtiva ringhäälinguloa, meenutas, et kui tema osales valitsuse pressikonverentsidel, ei andnud TTV ajakirjanikud seal mingit alust arvata, et nad oleks kuritarvitanud seda materjali, mille nad pressikonverentsilt said. Seni kui telekanal ei õhuta vaenu ega vihkamist, ei õpeta kedagi tapma ega diskrimineeri, pole Langi sõnu põhjust tema tegevusloa kallale minna ega ka teda valitsuse pressikonverentsilt välja saata.

Hinnangu, mida ta Rõivase TTV-keelust arvab, esitas Lang vaid tingimusel, et see tema huulilt leheveergudele ei jõua.

ERRi nõukogu liige Igor Gräzin väitis, et ükski eelmistest peaministritest, alates Tiit Vähist ja lõpetades Andrus Ansipiga, poleks uneski selle peale tulnud, et «viskaks ta, raisa, välja». Gräzini nägemuses võib Rõivase otsust jätta TTV Stenbocki maja ukse taha seletada tema kogenematusega peaministri ametis.

Omaaegne ringhäälingunõukogu esimees ja kultuuriminister Paul-Eerik Rummo lausus, et kui tema oleks peaminister, ei pööraks ta nii õnnetule nähtusele nagu TTV mingit tähelepanu. «Pole see tase,» märkis ta, viidates kanali väikesele vaadatavusele võrreldes suurte kulutustega, mida TTV linnaeelarvest neelab.

Rõivas pidas tervitatavaks, et on TTV tõrjumisega algatanud Eestis juba nädala kestva arutelu, sealhulgas kriitika erakonnakaaslaste suust. Tema sõnul on põhiküsimus selles, kas Eestis põhimõtteliselt sallitakse seda, et maksumaksja raha eest tehakse kallutatud ajakirjandust.

«Mind ei häiri see, et [TTVs] tehakse enesereklaami ja sõimatakse valitsust. Sõimaku,» rääkis ta eile. «Aga kui seal õõnestatakse Eesti Vabariigi usaldusväärsust, näiteks öeldakse, et meie valimised on ebaturvalised, ja püütakse pisendada okupatsiooniaastate õudusi, siis see on koht, kus mul tekib tunne, et peaks toimetajale saatma [küüditamisest rääkiva] filmi «Risttuules».»

Jääb oma otsuse juurde

Rõivas ütles, et tema ei taha teha halva mängu juures head nägu ega aidata peaministri ja kodanikuna kaasa sellele, et Eestis saaks toimida ebaobjektiivne ajakirjandus, mis ei hooli ajakirjanike kutse-eetikast ja mis seab Eesti toimimise alused pidevalt küsimärgi alla.

Ta kinnitas, et isegi juhul, kui otsus TTVd valitsuse pressikonverentsile mitte lubada toob talle TTV vahendusel kaasa tohutult ebapopulaarsust, jääb ta pigem oma otsuse juurde, kui taandub põhimõttest, et tema maksumaksja raha väärkasutusega koostööd ei tee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles