Saksa sõdurid võtsid Afganistanis esimese inimelu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa soomuk Afganistanis.
Saksa soomuk Afganistanis. Foto: spiegel.de

Kuus aastat Afganistani missioonil osalenud Saksamaa sõdurid tapsid neljapäeval esimese afgaani.


Teated intsidendist on väga vastuolulised, sest mõnede allikate teatel toimus tulevahetus, mille käigus üks radikaalse Talibani võitleja hukkus, kuid teiste teadete kohaselt oli tegemist relvastamata karjusega, vahendas spiegel.de.

Saksa väljaanne Rheinische Post teatas eile, et teisipäeva õhtul rünnati Faisabadi sõjaväebaasi lähedal patrullivaid Saksa sõjaväelasi, kes avasid vastutule ja tapsid ühe isiku.

Siiski pole kindel, kas tapetud isik oli äärmusliku rühmituse Taliban liige, nagu alguses arvati. Saksamaa uudisteagentuur dpa viitas kohaliku Badachshani provintsi politseipealikule Agha Noor Keentozile, kelle kinnitusel võis tegemist olla relvastamata kitsekarjusega.

Intsidenti uurivad kohalike korratagamisjõudude kõrval ka Saksa armee Bundeswehri esindajad.

Saksa sõdurid tohivad Afganistanis tegutseda rangete reeglite kammitsais, sest sõdurid võivad tulistada ainult enesekaitseks.

1949. aastal vastuvõetud Saksmaa põhiseaduse kohaselt on jõu kasutamine lubatud ainult enesekaitse eesmärgil. Kuni 1990. aastani oli Bundeswehri ülesanne kaitsta oma maad ja NATO liitlasi, kuid riik ei võinud osaleda sõjalistel operatsioonidel.

90ndate alguses hakkas Saksamaa osalema rahutagamismissioonidel Iraagis, Balkanil ja teistes maailma kriisikolletes. 1994. aastal kinnitas Saksamaa kohus otsuse, mis muutis sellised operatsioonid seaduslikuks, kuid Saksamaa sõjaväelasi võib välismaale lähetada ainult riigi parlament.

Esimest korda pärast Teist maailmasõda osales Saksamaa otseses lahingutegevuses 1999. aastal Kosovos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles