Sotsid panid õlleaktsiisi tõstmiseks seljad kokku IRLiga

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikogu rahanduskomisjon viis täna üllatuslikult Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ning opositsioonilise Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) häältega aktsiisiseaduste eelnõusse muudatuse, mis tõstab varem plaanitust kiiremini õlleaktsiisi.

Muudatusettepaneku esitas täna hääletusele rahanduskomisjoni esimees, sotsiaaldemokraat Rannar Vassiljev, kuid idee käis juba nädala eest komisjoni istungil välja IRL. Vassiljevi sõnul on saadikute poole pöördunud mitmeid terviseedendusorganisatsioone, kes on leidnud, et eelnõuga kavandatud hinnatõus on eelkõige just õlle puhul liiga väike ega piira alkoholi kättesaadavust.

Nii tekkis tema sõnul ettepanek tõsta aastatel 2015–2018 õlleaktsiisi seni kavandatust rohkem: kui eelnõu kohaselt tõuseb alkoholiaktsiisi määr 2015. aastal 15 ning järgnevatel aastatel 10 protsenti, siis muudatuse järgi suureneb õlleaktsiis järgmisel aastal 20 ja edaspidi 15 protsenti.

Vassiljev tunnistas, et kuigi hääletustulemus oli tavapärane – kuus poolt, viis vastu –, oli häälte jagunemine tavalisest erinev. Nimelt toetasid muudatust SDE saadikute kõrval riigikogu liikmed ka opositsioonilisest IRList, keskerakondlased ning sotsiaaldemokraatidega koos võimuliitu kuuluvad reformierakondlased hääletasid sellele aga vastu.

SDE fraktsiooni esimees Karel Rüütli ütles Postimehele, et rahanduskomisjonis on erinevaid aktsiisimäärasid korduvalt arutatud ja õlleaktsiisi puudutav muudatus oli üks neist ettepanekutest, mis komisjonis lauale pandi.

«Koalitsioonipartnerite vahel see kindlasti suuri pingeid ei tekita, selles küsimuses jäädi lihtsalt eriarvamustele ja komisjon vormistas selle muudatusettepaneku nii, nagu hääletustulemus tuli,» märkis Rüütli, kelle sõnul saab ettepaneku panna fraktsioonide soovi korral uuesti hääletusele riigikogu suures saalis. «Sel juhul otsustab suur saal, millised aktsiisimäärad kehtima jäävad.»

Reformierakonna fraktsiooni aseesimehe, komisjoni kuuluva Remo Holsmeri sõnul ongi praegused koalitsioonipartnerid olnud alkoholiaktsiisi küsimuses eri meelt. «See ei ole meile tegelikult uudis. Sotsiaaldemokraadid on seda meelt olnud, et viina hind peaks vähem tõusma võrreldes lahjema alkoholiga, eks nemad peavad oma positsiooni põhjendama, nii nagu meie põhjendame enda oma,» lausus ta.

Tema sõnul leiab Reformierakond, et nii kange kui lahja alkoholi aktsiis peab tõusma kiiremas tempos kui üldine elukallidus ning nende omavaheline proportsioon ei peaks vähenema. «Praegu on aktsiiside vahe 2,6 korda, Euroopas on see keskmiselt üle kolme. Reformierakond on olnud seda meelt, et senine poliitika peaks jätkuma ja pigem võiks vahe suureneda,» märkis ta.

Küsimusele, kuidas koalitsioonipartnerid oma eriarvamuse lahendavad ja mis seadusemuudatusest saab, vastas ka Holsmer, et eelnõu tuleb riigikogus teisele ja ilmselt ka kolmandale lugemisele järgmise nädala alguses. «Järgmisel nädalal on eelnõu riigikogu suures saalis, siis selgub lõplik tõde,» ütles ta.

IRLi kuuluv rahanduskomisjoni liige Helir-Valdor Seeder nimetas komisjonis tekkinud olukorda aga segaseks ja üllatavaks. «Meil on keeruline praegu aru saada, milline on valitsuse ja koalitsioonipartnerite seisukoht,» lausus ta.

Seeder märkis, et kuna eelnõuga pannakse paika aktsiisid järgmiseks neljaks aastaks, peaks aktsiisipoliitika olema järjepidev. Tema sõnul vajavad ettevõtjad, maksumaksjad ja tarbijad selgust ja kindlust, milline aktsiiside tõstmise poliitika tegelikult on.

Seetõttu peaks valitsus tema hinnangul praegu aja maha võtma ja jätkama eelnõuga tõsiselt tööd. «Pean seda ääretult tooreks ja ebakvaliteetseks eelnõuks, seda on näidanud ka rahanduskomisjoni menetlus ja hääletused,» lisas opositsioonipoliitik.

Parlamendi erakorraline istungjärk, kus tuleb aktsiisieelnõu kõrval arutlusele veel viis seadusemuudatust, algab esmaspäeva hommikul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles