Marika Tuus-Laul: erivajadustega inimestest saavad töötud

, riigikogu liige (Keskerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Valitsuse poolt jõuga läbisurutavast ja kõlava nimega töövõimereformist võivad tulevikus kaotada sajad tuhanded inimesed. Peale 100 000 puuetega inimese (141 000, kui juurde arvata ka lapsed ja vanaduspensionärid) mõjutab reform laiemalt nende inimeste pereliikmeid, hooldajaid, lähedasi.

Kuigi reformist peaksid võitma kõige enam puuetega inimesed, näib kõige suurem võidumees olevat riik ise, kes võtab tööle 500 uut töötukassa ametnikku ja asub vastutustundetult hävitama töötukassasse kogunenud reserve. Lisaks hakatakse suurte summade eest sisse ostma töövõime hindamise korduvaid ekspertiise.

Palgata tuleb teadmata arv töötervishoiuarste või osta sama teenust sisse perearstidelt. Kui praegu kulub ühe inimese töövõimekao hindamiseks kümme eurot, siis uue süsteemi järgi töövõime hindamiseks mitu korda rohkem (ühe hindamise maksumuseks on arvestatud umbes 250 eurot). Kui eurorahad lõpevad, tuleb meil endil need summad leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles