Naha vananemist saab aeglustada

Triinu Entsik-Grünberg
, Tõnismäe tänava apteegi juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreem.
Kreem. Foto: sxc.hu

Naha vananemine on paratamatu ja loomulik protsess. Vananemise tempo võib olla inimestel märkimisväärselt erinev, mistõttu osad meist säilitavad noorusliku välimuse kauem kui teised. Naha vananemist ei saa meist keegi ära hoida, küll aga saame seda aeglustada.

Tegurid, mis kiirendavad naha vananemist on stress, saastunud õhk, haigused, ebatervislik toitumine (liiga magus, soolane või rasvane toit), suitsetamine, liigne alkoholi kui ka kohvi tarbimine, liigne päike ning ka naha hooldamatus.

Vananedes muutub nahk kuivemaks, võib kestendada ja sügeleda. Naha kuivus on tingitud mitmest erinevast faktorist-seoses vanade rakkude aeglasema irdumisega naha pinnalt suureneb veekadu sarvkihi kaudu, teiseks väheneb vee hulk sügavamal pärisnahas, kolmandaks väheneb higi ja rasu tootmine, mis on oluline naha niisutamisel. Nii, et vananeva naha hooldamisel on väga oluline märksõna naha niisutamine.

Kuiva naha korral eelistage pesemisvahendeid, mis on ette nähtud just kuivale nahale. Keha hoolduseks soovitame 35protsendilise rasvasisaldusega emulsioone. Eriti kuiva ja sügeleva naha puhul sobivad 10protsendilise ja 20protsendilise uurea sisaldusega ihupiimad, neid tuleks kasutada alati pärast pesemist.

Päevase aja näokreem võiks sisaldada peale niisutava toime ka päikesekaitsefaktorit, öökreemid võiksid aga pigem olla toitvad, sest magades nahk lõtvub ja omandab toitaineid paremini kui päeval. Uut näokreemi valima minnes võiks mõelda, et kreem sisaldaks antioksüdante. Tõhusad antioksüdandid on C- ja E-vitamiin, mõningal määral ka seleen, rohelise tee ekstraktid, tsink, viinamarjaseemnete ekstraktid. Antioksüdantide hulka kuuluvad veel merevetikate kompleksid, mustikaekstrakt, mustsõstraekstrakt, beetakaroteen.

Vanusest olenemata on nahahoolduses kõige olulisem päikesekaitse. Naha kaitsmine päikese eest mitte ainult ei väldi enneaegset vananemist, vaid vähendab ka nahavähi tekke riski. Kasutama peaks laia spektriga (UVA+UVB), vähemalt 15 päikesekaitsefaktoriga kaitsevahendit, näol soovitavalt faktorit 30. Päevituskreemi tuleks määrida nahale vähemalt pool tundi enne päikese kätte minekut. Kuigi kosmeetikumide tootjad lubavad tootele kaitsvat toimet ka pärast enda märjaks tegemist, oleks nutikas ennast siiski pärast suplust või pesu uuesti kreemitada.

Kui kõigest hoolimata olete end ära kõrvetanud, tuleb nahale anda esmaabi. Apteegis on küllaga saadaval põletikuvastaseid ja nahka rahustavaid tooteid, mida tasub õrna naha omanikel suvehooajaks endale koju varuda.

Näo eest hoolitsemise käigus ei tohiks ära unustada kaela. Kaelanahk sarnaneb silmaümbrusnahale, sest on võrreldes näonahaga väga õhuke, kõigest 0,2 mm, ja samuti leidub kaelanahas vähem rasunäärmeid ning naha pinnal asuv kaitsev hüdrolipiidkiht on õhem. Sellest tingituna suudab kaelanahk niiskust hoida ja end keskkonna eest kaitsta oluliselt vähem kui näonahk. Tagajärjeks on selgesti nähtavad pindmised kortsud ja naha elastsuse vähenemine .

Vananevate käte hoolduseks soovitatakse koorimist ja maske. Hooldavad kreemid võiksid olla nii niisutavad kui elustavad, võiksid sisaldada puuviljahappeid, linoleenhapet ja E-vitamiini.

Erilist tähelepanu tuleb pöörata jalgade hooldusele. Selleks sobivad spetsiaalsed niisutavad jalakreemid, mis sisaldavad pantenooli, uureat, vaseliinõli või glütseriini. Kui on tekkinud kannalõhed, siis soovitan kasutada spetsiaalset kannalõhede kreemi. Väsinud jalgadele sobivad jalgade turset vähendavad hepariini sisaldavad kreemid-geelid.

Lisaks välispidistele hooldusvahenditele on oluline kasutada mitmeid toidulisandeid, näiteks kuningakepiõli, oomega-3- ja oomega-6 rasvhappeid, lisaks erinevaid vitamiine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles