Kohtla-Järve võtab reedel vastu negatiivse lisaeelarve

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve linnavalitsuse hoone.
Kohtla-Järve linnavalitsuse hoone. Foto: Sulev Koppel / SL Õhtuleht

Kohtla-Järve linnavolikogu kavatseb reedel vastu võtta negatiivse lisaeelarve, millega linn arvestab tulumaksu laekumise vähenemist 600 000 euro võrra.

«Võtsime tulumaksust maha 600 000 eurot,» rääkis Kohtla-Järve abilinnapea Ljudmila Jantšenko BNSile. Aasta lõpuks peaks linnale laekuma tulumaksu 17,4 miljonit eurot ehk 4,6 protsenti rohkem kui 2013. aastal.

Kärped puudutavad Jantšenko sõnul majandamiskulusid ja personalikulusid, lisaks optimeeritakse asutuste struktuuri. «Panime kaks spordiasutust kokku ja tegime ühe asutuse nendest: Kohtla-Järve spordikeskuse ja Ahtme spordihoone,» ütles abilinnapea. Ta lisas, et igalt poolt on natuke maha võetud ja töö selles osas jätkub.

Jantšenko sõnul ehmatas linna ära aprilli tulumaksulaekumine, mis aastases võrdluses vähenes 1,3 protsenti. «Aga eelmine kuu meile laekus tulumaks kasvuga 11,6 protsenti,» sõnas ta.

«Praegu on ju ministeerium ja pangad kõik üle vaadanud majanduskasvu prognoosid: 0,7-2 protsendini on praegu see prognoos, algul oli 3,2 protsenti,» rääkis Jantšenko. «Tulumaksulaekumist omavalitsustele on ka vähendatud, riigieelarve vastuvõtmise ajal oli selle kasv 8,3, aga nüüd on 7,3 protsenti, nii et meie võtsime ka maha ja hakkama jälgima, et kuidas kulgeb edasi see kõik.»

«Kuna omavalitsuste tulubaas kasvab aeglasemini kui kulud, siis tekib kõikidel ju probleeme. Võib-olla kõikidel ei ole need nii teravad, võib-olla osadel on seal mingid varud või suuremad reservid. Meil pole eriti mingeid reserve, et tulubaasi suurendada, sest meil on põhiline see tulumaks ja tasandusfond, sest kohalikud maksud on ju nii pisikesed,» rääkis ta.

Jantšenko ei välistanud, et laekumised aasta lõpuks paranevad ja linn teeb hoopis vastupidise lisaeelarve. «Praegu riski maandamiseks võtame maha ja jälgime laekumist.»

Kulude kärpimiseks on abilinnapea sõnul koondatud hetkel koolides 16 töökohta. Kas koondamisi võib veel tulla, ei osanud Jantšenko hetkel öelda, kuna see protsess veel hetkel käib.

Linnaametnike palku pole tema sõnul hetkel vähendatud. «Aga nähtavasti ka siin hakatakse struktuuri ja koosseise arutama,» ütles ta.

Linna teise lisaeelarve seletuskirja kohaselt on 1. juuni seisuga põhitegevuse tulude maht 33,1 miljonit ja kulude maht 33,5 miljonit eurot.

Põhitegevuse kulusid on vähendatud 476 422 euro võrra. Samas sihtfinantseerimise arvelt on suurendatud 122 000 euro võrra sihtotstarbelisi kulusid.

Investeerimistegevus vähenes 58 486 euro võrra ja investeerimistegevuse maht on 5,6 miljonit eurot. Finantseerimistegevust on vähendatud 100 000 euro võrra ja finantseerimistehingute maht on 3,8 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles