Asson: sõna «separatist» kasutamine meedias nõuab kaalutlemist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuu aega Ida-Ukraina separatistide käes olnudEesti vaatleja Tõnis Asson jõudis 28. juunil 2014 tagasi Eestisse.
Kuu aega Ida-Ukraina separatistide käes olnudEesti vaatleja Tõnis Asson jõudis 28. juunil 2014 tagasi Eestisse. Foto: Erik Prozes / Postimees

Pantvangist vabastatud OSCE vaatleja Tõnis Assoni hinnangul sildistab nii ühiskond kui meedia relvastatud konflikti vastaspoolt sageli hooletult sõnaga «separatist».

Assoni sõnul võib OSCE vaatlejaid pantvangis hoidnud inimesi vaid tinglikult nimetada aktivistideks või vastupanuliikujateks. «Väga tihti esitati meile küsimus, et miks maailma ajakirjandus nimetab neid kõiki separatistideks või mingiteks muudeks «istideks» - näiteks föderalistideks, mis on veel tugevama tähendusega kui «separatist»,» ütles Asson laupäeval ajakirjanikele.

«Ei saa mängida nende sõnadega, sest nende sõnade taga on inimesed. Neil kõigil on oma tõde, igal mündil on mitu külge. Miks nad relva kätte võtsid? Igal on oma lugu ja oma jutustus. Arvestades seda, et OSCE vaatlejad peavad olema neutraalsed ja suhtlema kõikide osapooltega, siis peame me ära kuulama kõikide lood ja üritama seda objektiivselt ette kanda, et jääda erapooletuks kuni lõpuni. Enne kui kedagi kellekski nimetada, võiksime me mõelda asja olemuse üle,» rääkis Asson ja möönis, et ka konflikti vastaspool nimetab OSCE esindajaid ameeriklasteks ja spioonideks.

Laupäeval jõudis tagasi Eestisse OSCE missioonil Ukrainas vaatlejana osalenud ja 26. mail kinni peetud Tõnis Asson, kes 27. juuni varahommikul koos teiste selle rühma vaatlejatega Donetskis vabastati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles