Riik pole täitnud lubadust paigutada alaliselt Saaremaale päästekopter

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalve lennusalga kopter Agusta Westland 139.
Piirivalve lennusalga kopter Agusta Westland 139. Foto: Küllike Rooväli

Aastate eest mitmete ametnike poolt antud lubadus, et Kuressaares hakkab alaliselt baseeruma üks riigi päästekopteritest, on täituma lükatud määramatusse tulevikku, nentis Saaremaad külastanud siseminister Hanno Pevkur.

Veel mõned aastat tagasi kinnitasid kõrged politseijuhid, et 2013. aastaks hakkab Kuressaares alaliselt asuma üks riigi päästekopteritest, tänane seis on aga selline, et aasta tagasi valminud Kuressaare kopteriangaar on ikkagi tühi ja kopter paikneb seal ainult 40 päeval aastas, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Siseminister Hanno Pevkur kinnitab, et Kuressaarde tuleb kunagi kindlasti 24/7 valmisolekuga päästekopter, aga millal - see aastanumber jääb ministri suust ka praegu tulemata, ministri sõnul on kopteri hankimiseks vaja 17 miljonit eurot ning PPA-le igal aastal käitluskuludeks umbes miljon eurot.

Kui 2011. aastal osteti kolmas Agusta Westland kopter, anti lubadus, et just see õhusõiduk hakkabki baseeruma Kuressaares, sellisel juhul oleks Läänemere vastutusalas päästekopter jõudnud võimalikku õnnetuspaika praeguse 2,5 tunni asemel 45 minutiga.

«Meil on siin (Saaremaal) mehed olemas ja ka kopter maandub siin iga teatud aja tagant, ja kui me arvestame seda, et me oleme suurendanud ka kaitsevõimekust läbi liitlaste kohalolu Ämaris, siis liitlaste olemasolu Ämaris tähendab automaatselt ka seda, et meil peab kogu aeg olema kopterivõimekus tagatud,» selgitas Pevkur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles