Tuiksoo peab lahkuma nii riigikogust kui Keskerakonnast

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ester Tuiksoo
Ester Tuiksoo Foto: Liis Treimann / Postimees

Riigikogu liige Ester Tuiksoo peab riigikohtu tänase süüdimõistva otsuse tõttu lahkuma nii riigikogust kui ka Keskerakonnast, riigikogusse pääseb tema asemel keskerakondlane Siret Kotka.

Põhiseadus ja riigikogu liikme staatuse seadus näevad ette, et saadiku volitused lõpevad enne tähtaega, kui jõustub teda süüdi mõistev kohtuotsus.

Kui muidu makstakse riigikogu liikmele volituste lõppemisel ühekordset, kuni kuue kuu palga suurust hüvitist, siis süüdimõistva kohtuotsuse jõustumisel parlamendist lahkunud liikmel sellele õigust ei ole.

Keskerakonnast peab Tuiksoo lahkuma vastavalt erakonna põhikirjale, mille järgi arvatakse liige erakonnast välja, kui tema kriminaalasjas on süüdimõistev kohtuotsus jõustunud. Varem Rahvaliitu kuulunud Tuiksoo ühines Keskerakonnaga 2010. aasta novembris.

Lisaks võib Tuiksoo ilma jääda 2006. aasta veebruaris presidendilt saadud Valgetähe III klassi teenetemärgist. Nimelt näeb teenetemärkide seadus ette, et kui on jõustunud kohtuotsus, millega inimene on süüdi mõistetud tahtliku kuriteo toimepanemises, võib president otsustada temalt teenetemärgi ära võtta.

Riigikohtu kriminaalkolleegium tunnistas täna maadevahetuse kriminaalasjas süüdistatavad altkäemaksu võtmise ja andmise asemel süüdi pistise võtmises ja andmises, jättes ringkonnakohtu mõistetud karistused muutmata. Ainsana lõpetati kriminaalmenetlus menetluse mõistliku aja möödumise tõttu Einar Vettuse suhtes.

Samal põhjusel kergendati ka Tuiksoo karistust: kui ringkonnakohus mõistis endisele põllumajandusministrile aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse, siis riigikohtu otsusega jäi tema karistuseks kolm kuud vangistust kolmeaastase katseajaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles