Üle linna Vinski laulab üle linna

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Kaasik (ülal) ja Karl Kristjan Puusepp mängisid lavastuse «Üle linna Vinski» proovis Vinskit ja laulsid laulu laiskusest.
Mikk Kaasik (ülal) ja Karl Kristjan Puusepp mängisid lavastuse «Üle linna Vinski» proovis Vinskit ja laulsid laulu laiskusest. Foto: Kristjan Teedema

Vinskit, kellest on kirju­tanud muhedasti soomlane Aapeli, on loomulikult üks­ainus. Aga laulupeomuuseumi hoovis valmib lavastus «Üle linna Vinski», kus Vinski on ühes etenduses ühe ja teises teise näoga. Ime?!

See on ime küll, aga mitte päris, vaid teatriime. Sest Vinski osatäitjaid on võetud teineteist asendama kaks: Karl Kristjan Puusepp ja Mikk Kaasik. Esimene neist õpib Miina Härma gümnaasiumis ja teine Lähte ühisgümnaasiumis.

«Poisid on väga tublid, nii et me võime proovides juba praegu, peaaegu kolm nädalat enne esietendust, läbimänge korraldada – küll ilma muusika- ja tantsunumbriteta,» ütles lavastaja Andres Dvinjaninov.

Mängu tuleb muusika

Siinkohal tulebki mängu muusika. Nagu reporter kuulis proovis, laulavad mõlemad Vinskid ilusa kõlava häälega, üks neist aga on laulmise eest loorbereid lõiganud korduvalt kodumaal ja nüüd ka välismaal.

Laulustuudio Fa-dees laulja Mikk Kaasiku eelmiste aastate tulemusi ei hakka ruumipuudusel märkima.

Selle aasta veebruari algul võitis ta Kuressaares Eesti noorte lauljate konkursil Solistica oma vanuseklassis esikoha. Tänavusel üleriigilisel duettide võistlusel Viljandis saavutas sama poiss esikoha koos Kristin Põdraga.

Hiljaaegu käis Ingrid Otti õpilane Lätimaal Jrmalas rahvusvahelisel konkursil. «Võistlusalad olid erinevad,» ütles poiss. «Osas pidi laulma, osas tantsima. Mina olin sellises rühmas, kus olid seitsme-, kahek-

sa-, üheksa- ja kümneaastased lauljad.»

Ta olin ainus, kes laulis eestikeelset laulu, ja selleks oli Gunnar Grapsi «Istun aknal». Žüriile meeldis Lähte poisi ja tema taustalauljate esitus nii väga, et määras Mikk Kaasikule finaalvõistluses teise koha.

Vinski teine osatäitja Karl Kristjan Puusepp rääkis, et on laulnud küll koolis kooris, kuid laulmises ennast eriliselt kõvaks käeks ei pea. «Aga kui on vaja, siis ma laulan ikka kõik ära, pole probleemi,» lisas ta.

Alexander ja Vinski

Mõlemad Vinski osatäitjad on aga ühte ja sedasama rolli kahekesi eri etendustel juba teinud: nimelt mängivad nad Alexandri osa Vanemuise teatri lavastuses «Fanny ja Alexander».

Kes on Vinski ja kes on ta võrreldes Alexandriga?

«Vinski on selline tüüp, kes tahab oma ellu palju seiklusi,» ütles Mikk. Karl Kristjan lisas, et ta on elava fantaasiaga tänapäevane põngerjas, kes kujutleb, mida ta teeks, kui ta oleks nähtamatu.

Karli meelest on mõlema lavastuse roll huvitav. «Alexander on sügavama sisuga, temasse koguneb viha kasuisast,» ütles ta. «Ma arvan, et natuke raskem on mängida Alexandrit. Need on nagu kaks äärmust, Vinski on kõvasti lõbusam.»

Miku arvates on neid raske võrrelda, sest üks on osatäitmine draamalavastuses ja teine on rohkem nagu lastelavastus. «Alexandri roll on tõesti natuke raskem,» lisas ta. «Vinski on küll hoopis teine tüüp, aga see ei tee tema mängimist kergeks.»

Laulupeomuuseumis

• Emajõe suveteatri muusikaline koguperelavastus «Üle linna Vinski» valmib Tartu laulupeomuuseumi siseõues (Jaama 14).

• Soome kirjaniku Aapeli kirjutatud ja Välja Künnapi tõlgitud loo on dramatiseerinud ja lavastab Andres Dvinjaninov, kunstnik on Maarja Meeru ja muusikaline kujundaja Toomas Lunge.

• Osades Liina Tennosaar, Inga Lunge, Marika Barabanšt­ši­kova, Karl Kristjan Puusepp või Mikk Kaasik, Andres Dvin­janinov, Leino Rei ja Margus Jaanovits.

• Esietendused on 13. juulil

kell 15 ja 18.

Allikas: Emajõe suveteater

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles